Nedžad Izić nakon pravosnažne presude skinut s liste stalnih sudskih vještaka

Piše: I. Č./Klix.ba
5.4.2018. u 22:00
21
18
Nedžad Izić nakon pravosnažne presude skinut s liste stalnih sudskih vještaka
21
Nedžad Izić nakon pravosnažne presude skinut s liste stalnih sudskih vještaka Foto: Arhiv/Klix.ba
Kontroverzna lista sudskih vještaka u Federaciji BiH, na kojoj je uz ostale upisan i Kemal Čaušević, osiromašena je nakon što je Općinski sud u Tuzli pravosnažno osudio vještaka arhitektonske struke Nedžada Izića na uvjetnu osudu kojom se utvrđuje kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci.
Federalni ministar pravde Mato Jozić razriješio je dužnosti diplomiranog inžinjera arhitekture Nedžada Izića, stalnog sudskog vještaka iz arhitektonske oblasti, jer je obavljajući dužnost vještaka, prema optužnici, počinio krivično djelo zloupotrebe procjene.

Federalno ministarstvo pravde imenovalo je Nedžada Izića 2015. godine za stalnog sudskog vještaka arhitektonske struke, podoblast enterijeri, arhitektonska fizika i građevinsko-zanatski radovi.

Ranije je iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli saopćeno da je Iziću pravosnažnom presudom izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti vještaka u trajanju od dvije godine.Predsjednik Udruženja sudskih vještaka Fajik Ekić kazao je za Klix.ba da svaki od sudskih vještaka ima svoju odgovornost, ali da je zbog nepovoljnog položaja za vještake, uključujući neodgovorne pojedince unutar esnafa, stvorena opća hajka na sudske vještake.

"Odgovornost za kvalitet i rad vještaka isključivo treba tražiti kod onog kome je društveno dodijeljena funkcija i odgovornost, a to su entitetska ministarstva pravde. Mi kao udruženje, naprimjer, nemamo nikakvu komunikaciju s Federalnim ministarstvom pravde", kazao je Ekić.

Napomenuo je da iz svakodnevnih razgovora s kolegama zaključuje kako je problematično kako se vještaci biraju te da na osnovu svojih dosadašnjih iskustava u tom poslu može tvrditi da ih ima koji su izabrani bez konkursa.

Podsjećamo, na listi stalnih sudskih vještaka iz oblasti ekonomske struke se još uvijek nalaze imena poput Kemala Čauševića, Sadika Bahtića, Ramiza Džaferovića i drugih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: