BiH
0

Nedžad Bulić saslušan u vezi sa vehabijama iz Gornje Maoče

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Tužilaštvo BiH saslušalo je Nedžada Bulića iz Novog Pazara, za kojim je Interpol Srbija raspisao potjernicu, kako bi utvrdio da li je povezan sa pripadnicima radikalnog islama iz Gornje Maoče, rekao je Srni izvor blizak tom tužilaštvu.

Bulić se nalazi u ekstradicionom pritovru, nakon što su ga na Sarajevskom aerodromu uhapsili pripadnici Granične policije BiH na osnovu raspisane potjernice Interpola Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama, Bulić je u Sarajevo doputovao iz Istanbula.

 Sudsko vijeće posebnog odjeljenja Okružnog suda u Beogradu osudilo je Bulića u odsustvu 8. septembra 2009. godine na sedam godina zatvora zbog udruživanja u protivustavnoj djelatnosti i terorizma. 

Sud u Srbiji je tada, osim Bulića, osudio grupu vehabija koju su činili Adis Murdić i Bajram Aslani, koji su dobili po osam godina zatvora i Enesa Murdića, koji je dobio četiri godine zatvora.  

Jedna od akcija, koja se prema navodima optužnice ovoj grupi vehabija stavlja na teret, jeste i planirani napad na fudbalski stadion u Novom Pazaru. 

Kada je riječ o istrazi povodom akcije "Svjetlost" u Gornjoj Maoči kod Brčkog, izvor blizak tižilaštvu rekao je Srni da su i dalje u toku istražne radnje.