BiH
0

Nedžad Branković održao predavanje u Beču

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Branković je jučer, na poziv Političke akademije Austrijske narodne stranke, Instituta za područje Dunava i središnje Evrope-IDM i World Public Foruma "Dijalog civilizacija", održao u palati Eschenbach u Beču predavanje o temi "Bosna i Hercegovina - šanse u ekonomskoj krizi".

Predavanju su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, austrijske Privredne komore, političkih stranaka u Austriji, te bosanski studenti austrijskog univerziteta. Nakon detaljnog premijerovog izlaganja o trenutnoj ekonomskoj situaciji i izazovima koji stoje pred Federacijom Bosne i Hercegovine nakon završenog prvog kruga pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom, moderator skupa dr. Walter Schwimmer, nekadašnji generalni sekretar Vijeća Evrope, rekao je: "Zahvalni smo premijeru Brankoviću na iscrpnom i iskrenom izlaganju koje jasno detektuje nivo izazova koji su pred Bosnom i Hercegovinom. Shvatajući to, možemo samo potvrditi da će Austrijska narodna stranka, ali i cjelokupna austrijska politička javnost nastaviti pomagati napore cijele Bosne i Hercegovine ka integracijama u Evropsku uniju. Izvjesno je da je od ključne važnosti ohrabriti i pomoći ozbiljan rad na stvaranju novog Ustava kako bi država postala funkcionalnija i operativnija u procesima odlučivanja i ispunjenja uslova za ulaz u Evropsku uniju. U tom smislu, predavanje premijera Brankovića je bilo od ključne važnosti za naše shvatanje načina i pravaca pomoći."

Premijer Branković je, nakon predavanja, ostao u dugom razgovoru s predstavnicima zainteresiranih investitora i odgovarao na pitanja o mogućnostima ulaganja u energetski, turistički i infrastrukturni sektor.

Federalni premijer će se danas, drugog dana boravka u Beču, susresti s članom austrijskog Parlamenta i bivšim austrijskim kancelarom dr. Wolfgangom Schuesselom i predsjednikom Političke akademije Austrijske narodne stranke OeVP i bivšim ministrom odbrane Republike Austrije dr. Wernerom Fasslabendom.