Dan Roma
24

Nedžad Ajnadžić obišao Rome u Općini Centar

Klix.ba
Svjetski dan Roma obilježen je i u Općini Centar Sarajevo. Na današnjem sastanku načelnik Nedžad Ajnadžić je naglasio da općina, u okviru svojih mogućnosti, pomaže romsku zajednicu na području Centra.

"Drage naše komšije Romi, veliko zadovoljstvo je da smo danas zajedno povodom vašeg velikog dana. Žao mi je što nisu tu svi koji su pozvani, ali vas molim da čestitate vašim komšijama Romima važan dan. Želim da budete uzorni članovi zajednice. Znamo da u vašoj zajednici postoje problemi kao i u cijeloj državi BiH, ali smatram da uz našu međusobnu toleranciju i saradnju možemo realizovati mnogo projekata", kazao je Ajnadžić.

Predstavnici Roma su se zahvalili na dosadašnjoj podršci koju Općina Centar pruža njihovoj populaciji, posebno u rješavanju stambenih problema, i ukazali da se i drugi trebaju povesti za primjerom ove općine.

Na današnjem prijemu prisustvovali su predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić, savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić, te predstavnici klubova Općinskog Vijeća Općine Centar.

Nakon sastanka u Općini delegacija ove lokalne zajednice posjetila je romsko naselje na Gorici i prigodnim poklonima obradovala stanovnike.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. aprila u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, što predstavlja jedan od najvažnijih događaja u historiji Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (˝idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. aprila, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.