Jačanje borbe
3

Nedozvoljena trgovina oružjem ozbiljna prijetnja i jedan od ključnih sigurnosnih rizika u BiH

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
Jačanje saradnje, partnerstva i koordinacije u borbi protiv nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem, preduvjeti su za efikasno suzbijanje te pojave koja predstavlja ozbiljnu prijetnju i jedan od ključnih sigurnosnih rizika u BiH, regionu i na globalnom planu.

Poruka je to sudionika Koordinacionog sastanka donatora održanog u Sarajevu u sklopu zajedničke inicijative Republike Francuske i Savezne Republike Njemačke, a povodom jačanja mehanizama i instrumenata u borbi protiv nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem na zapadnom Balkanu.

Naime, Njemačka i Francuska su, prepoznavši potrebu za bolje integriranom i koordiniranom akcijom za rješavanje pitanja koja se tiču malokalibarskog i lakog oružja na zapadnom Balkanu, pokrenule zajedničku inicijativu za koordiniranje donatora u oblasti suzbijanja nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem i sveobuhvatne kontrole malokalibarskog i lakog oružja.

Direktor Odjela za kontrolu konvencionalnog oružja pri Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Markus Bleinrot (Marcus Bleinroth) istaknuo je na pres-konferenciji kako se radi o inicijativi čija je realizacija počela u februaru, a u čijem su fokusu 'regionalna mapa puta', odnosno mjere i aktivnosti na suzbijanju nelegalne trgovine oružjem, uključujući 24 ključna indikatora za mjerenje rezultata ostvarenih na tom planu u regionu zapadnog Balkana.

Podsjetio je kako je sastanak u glavnom gradu BiH uslijedio nakon sličnih skupova u Podgorici i Beogradu, te da slijede sastanci u drugim glavnim gradovima zemalja regiona, kako bi se identificirale te utvrdile potrebe nacionalnih vlada i definirali akcioni planovi u sklopu spomenute mape puta.

Na značaj efikasnog djelovanja na realizaciji utvrđenih ciljeva ukazao je i ambasador u oblasti transnacionalnih kriminalnih prijetnji i borbe protiv nedozvoljene trgovine malokalibarskim i lakim oružjem u Ministarstvu za Evropu i vanjske poslove Francuske Žan-Klod Brune (Jean-Claude Brunet), potcrtavajući kako spomenuta inicijativa podrazumijeva suočavanje sa zajedničkim izazovima i rizicima koji se tiču pojave ilegalnog posjedovanja oružja.

Neophodno je, kako je kazao, iznaći odgovarajuće i efektne načine na planu sprječavanja nelegalne trgovine oružjem, koja predstavlja rizik za sigurnost i stabilnost na regionalnom i globalnom planu, budući da se radi o oružju koje, nerijetko, 'završava' u rukama terorista, te utječe na porast stope organiziranog kriminala i oružanog nasilja uopće.

Bleinroth i Brunet su naglasili važnost preventivnog djelovanja i poduzimanja konkretnih koraka u sklopu zajedničkog djelovanja orijentiranog ka suzbijanju trgovine malokalibarskog i lakog oružja.

Istaknuli su, također, da angažman na tom planu korespondira s evropskim integracijskim procesom i pretpristupnim obavezama zemalja zapadnog Balkana, aspirantica za pristupanje u članstvo Evropske unije, uključujući usvajanje standarda i harmoniziranje zakonodavstva u oblasti borbe protiv nedozvoljene trgovine vatrenim oružjem.

Kako je rečeno, u okviru spomenute inicijative primijenit će se pristup na dva nivoa, tako da će Regionalna mapa puta sa specifičnim i mjerljivim ciljevima za smanjenje nedozvoljene trgovine malokalibarskim oružjem do 2024. godine, sačinjena i usaglašena od vlasti zemalja zapadnog Balkana, predstavljati osnovu za jačanje saradnje između donatorske zajednice i vlasti regiona.

Najavljeno je i da će šefovi država i vlada zvanično podržati dokument na samitu za zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa koji će biti održan 10. jula u Londonu. Istovremeno, Francuska će biti domaćin konferencije na visokom nivou koja će u decembru biti održana u Parizu kako bi se sagledali rezultati koordinacionih sastanaka donatora, predstavili nacionalni akcioni planovi za realizaciju Mape puta i utvrdili doprinosi donatora za njeno finansiranje. Kako je planirano, krajem 2019. godine, Njemačka će organizirati konferenciju za praćenje napretka u Berlinu kako bi se 'ispratila' prva godina realizacije Mape puta.