Novo Sarajevo
14

Nedovršeno šetalište u Aleji lipa: Općina nije zadovoljna, 1. maj novi rok za kraj radova

Klix.ba
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sa saradnicima održao je danas sastanak sa predstavnicima izvođača radova i stručnog nadzora, a u povodu kašnjenja završetka radova na izgradnji šetnice lijevom obalom Miljacke.

Prema izvještaju nadzora, radovi na izgradnji šetnice na potezu od mosta Ars aevi do mosta u ulici Topal Osman paše u dužini od oko 1.200 metara su prekinuti uslijed loših vremenskih uvjeta i još nisu nastavljeni.

Početak radova bio je 25.8.2018. godine. Rok za izvođenje radova bio je 90 radnih dana i prema informaciji dobivenoj od nadzora taj rok je istekao 23.12.2018. godine.

"Općina Novo Sarajevo nije zadovoljna urađenim, kao ni dinamikom izvođenja radova koji su odavno trebali biti završeni, a način rada nadzora također nije zadovoljavajući", kaže se u saopćenju.

Prema riječima općinskog načelnika Koldže, radi se o jednom izuzetno važnom projektu za Općinu Novo Sarajevo.

"Svrha održanog sastanka je bila da se, prije svega, izvođaču i nadzoru stavi do znanja da se ugovor mora ispoštovati, uključujući i kvalitetu izvedenih radova jer su uočene nepravilnosti u načinu postavljanja kocki, odnosno završnog sloja. Vrijednost ovog projekta kojeg radimo u saradnji sa Vladom KS je oko 800.000 KM, a cilj je da se uspješno završi na zadovoljstvo građana“, kazao je općinski načelnik.

Na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka. Izvođač radova je upozoren na probijene rokove i obavezu hitnog završetka projekta. Dogovoreno je da se radovi na izgradnji šetnice nastave odmah od sutra, 4. aprila i da se završe najkasnije do 1. maja ove godine.

Jedan od zaključaka je i da se pod hitno pristupiti sanaciji trase za koju je utvrđena da nije adekvatno izvedena. Već za sljedeću sedmicu učesnici sastanka dogovorili su zajednički obilazak lokacije na kojoj se izvode radovi na izgradnji šetnice lijevom obalom Miljacke.

Izvođač radova na izgradnji šetnice lijevom obalom Miljacke je firma "Ame" d.o.o Breza, dok stručni nadzor nad izvođenjem radova vrši firma "SMAJIĆ INŽENJERING" d.o.o. Goražde.