{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nedovoljan broj tužioca u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo

F
7.5.2012. u 16:36
1
1
Nedovoljan broj tužioca u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo
1
Nedovoljan broj tužioca u Kantonalnom  tužilaštvu Sarajevo
Tužilaštvo KS
Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštvu Sarajevo za 2011. godinu izazvao je raspravu na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a nakon što su zastupnici problematizirali veliki broj neriješenih slučajeva, glavna tužiteljka Nives Kanevčev naglasila je da nedostaje tužioca.
Ona je kazala da Kantonalno tužilaštvo Sarajevo trenutno ima 41 tužioca, a da je prema procjeni Visokog sudskog i tužilaćkog vijeća za pravovremeni rad tužilaštva potrebno još 23, zbog čega postoji veliki broj neriješenih slučajeva i istraga, ali i neriješenih predmeta po nepoznatom počiniocu.

Međutim, Kanevčev navodi da je u prosjeku podneseno 130 prijava i 170 istraga po jednom tužiocu, dok je podignuto 60 optužnica po jednom tužiocu, dodajući da je teško dokazati krivicu u slučajevima privrednog kriminala, ali se krivica lakše dokazuje u slučajevima općeg kriminaliteta i slučajevima ratnih zločina.

Zastupnik Naše stranke Danis Tanović kazao je da ukoliko svi žele da se riješe ovi problemi i 11.000 neriješenih slučajeva, potrebno je da Vlada i Skupština po hitnom postupku osigura zapošljavanje nedostajećeg broja tužioca, kako i sljedeće godine opravdanje za loše stanje ne bi bio manjak tužioca.

Premijer KS-a Fikret Musić kazao je za govornicom da trenutno nema mogućnosti za upošljavanje novih tužioca. Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Kantonu zastupnici su još jednom naglasili da bi trebalo organizirati tematsku sjednicu o toj problematici na koju bi trebali biti pozvani kako predstavnici MUP-a, tako i predstavnici sudova i tužilaštava. Budući da je nekoliko zastupnika postavilo pitanje o istragama u GRAS-u, Kanevčev je kazala da su one u toku.

Nakon duge rasprave zatražena je pauza koja je trajala više od sat i po nakon čega su zastupnici Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac i Naše stranke Predrag Kojović predložili tri zaključka o kojima će stav zauzeti Vlada do naredne sjednice Skupštine KS-a. Naime prvim zaključkom Skupština obavezuje Vladu KS-a da u toku ove budžetske godine osigura sredstva kako bi broj tužioca odgovarao potrebama koje je utvrdilo VSTV, a glavna tužiteljka zahtijevala u prethodnom periodu.

Drugim zaključkom Skupština obavezuje Vladu KS-a da u toku ove godine osigura sredstva za zapošljavanje ekonomskog eksperta u Tužilaštvu KS-a kao što je navedeno u zahtjevu Tužilaštva KS-a, a trećim zaključkom Skupština zadužuje Kolegij KS-a da u roku od 30 dana pripremi i sazove tematsku sjednicu Skupštine o pitanju sigurnosti. Izvještaj je na kraju usvojen, kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za 2011. godinu, te Odluka o davanju saglasnosti na program rada Kantonalne agencije za privatizaciju za 2012. godinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: