Počela sjednica
12

Nedostajuća tri srpska delegata preuzela mandate u Domu naroda Parlamenta FBiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Trojici delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas su verifikovani mandati, čime je u potpunosti popunjen Klub delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH. Oni su prethodno dali svečane izjave prilikom preuzimanja mandata.

Riječ je o trojici delegata kojim je Centralna izborna komisija (CIK) BiH naknadno dodijelila mandate kako bi se popunio Klub delegata iz reda srpskog naroda. Mandate su dobili Mladen Lonić, kandidat SDP-a za Skupštinu USK, Dragan Stevanović, kandidat SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo, i Nikica Bosnić, kandidat Srpske liste za Skupštinu Kantona 10.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

U nastavku sjednice delegati će razmatrati zakone o Gradu Čapljina, Gradu Ljubuški, Gradu Gradačac, Gradu Visoko, Gradu Gračanica, Gradu Srebrenik i Gradu Živinice. Definitivno najzanimljivija tačka bit će Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kod Izvozno-uvozne banke Kine za Projekt izgradnje bloka 7 – 450 MW TE Tuzla i Prijedlog odluke o odobravanju Odluke o izdavanju garancije Federacije Bosne i Hercegovine u korist Izvozno-uvozne banke Kine za kreditno zaduženje Javnog preduzeća "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine" d.d. Sarajevo.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Ukoliko Dom naroda Parlamenta FBiH usvoji ove odluke o tome, entitet Federacija BiH bit će garant za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od blizu 614 miliona eura, namijenjen gradnji Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Delegatkinja Segmedina Srna-Bajramović (SDP) je u okviru tačke posvećene parlamentarnim pitanjima i inicijativama uputila inicijativu za ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima u federalnom organu zakonodavne vlasti.