Džamija u Fazlagića Kuli
0

Nedostaci u izgradnji mogući uzrok požara

FENA
Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo ponovio je danas da nivo informacija kojima u ovom trenutku raspolaže policija je takav "da upućuje na određene nedostatke u izgradnji objekta džamije u Fazlagića Kuli kod Gacka i nedostatke u poštivanju određenih procedura i dozvola, a tiču se, eventualno, mogućih uzroka požara".

"Mi nemamo nikakvih indicija niti saznanja koji bi upućivali na način izbijanja požara koji bi bio drugačijeg karaktera“, rekao je Čađo odgovarajući na pitanje poslanika SDA Ramiza Salkića u parlamentu RS-a da li je završena istraga o požaru u džamiji u Fazlagića Kuli uoči Kurban-bajrama.

Čađo je dodao da su svi predmeti vezano za istragu izuzeti i nalaze se na vještačenjima.

Ponovio je i da je policija RS-a veoma ozbiljno pristupila rješavanju ovog predmeta, te da su odmah na lice mjesta izašle njene ekipe, a formiran je još jedan tim iz Uprave krimpolicije koji se priključio provođenju tog procesa.

Istaknuo je i da je ostvarena saradnja s nadležnim tužilaštvom te da je angažiran i jedan broj vještaka odgovarajućih struka koji bi svojim radom trebalo da doprinesu rješenju ovog slučaja.

Poslanik SDA Salkić je u reagovanju zatražio i pismeni odgovor od entitetskog ministra policije posebno "o dijelu Čađinog odgovora da eventualne dozvole mogu biti uzrok požara".

Ministar unutrašnjih poslova RS-a nije danas odgovorio usmeno na Salkićevo pitanje koliko je bilo napada na povratnike u RS-u i njihovu imovinu i šta su pokazale istrage, ističući da će odgovor dati pismeno.