Vršilac dužnosti
6

Neđo Kojić imenovan za direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH

I. Č.
Neđo Kojić (Foto: FENA)
Neđo Kojić (Foto: FENA)
Neđo Kojić imenovan je na poziciju vršitelja dužnosti direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, objavljeno je u Službenom listu BiH.

Kojić je u decembru 2017. godine imenovan na poziciju direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH, da bi Sud BiH 10. aprila 2020. godine potvrdio odluku o poništenju rješenja njegovog imenovanja.

"Vijeću ministara BiH naloženo je da ponovo provede postupak imenovanja direktora u skladu sa listom usvojenih kandidata", rekao je za Srnu 23. aprila 2020. Radiša Samardžija, na osnovu čije tužbe je donesena sudska presuda.

Samardžija je tužio Ministarstvo sigurnosti prije više od dvije godine jer je smatrao da je riječ o nezakonitom imenovanju direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, koji je bio četvrti na listi sa ukupno 34 osvojenih bodova.

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj juna 2020. imenovalo Kojića za v.d. direktora Agencije za forenzička ispitivanja, što je predstavljalo iznenađenje budući da je 2017. imenovan dok je na čelu Ministarstva sigurnosti BiH bio Dragan Mektić.

Kojić će poziciju vršitelja dužnosti direktora obnašati do okončanja konkursne procedure, a najduže na mandatni period od tri mjeseca, počevši od dana objavljivanja u "Službenom listu BiH". Odluka je jučer objavljena.