Visoke temperature
200

Nedim Sladić: Novembar će biti topliji u odnosu na prosjek

Piše: E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Meteorolozi i u BiH najavljuju visoke temperature za ovaj dio godine. Mladi meteorolog amater Nedim Sladić rekao nam je kako je ovaj novembar znatno topliji od prosjeka, što će uzrokovati nepovoljne biometeorološke prilike.

"Iz oblasti Mediterana se s jugozapada premješta utjecaj oslabljene tople fronte uz pripadajući ciklonalni centar, koja djelomično destabilizira atmosferu u našoj zemlji i donosi manje količine padavina kako se front premješta zapadnije od naših krajeva i po periferiji zahvata i našu zemlju. Direktan utjecaj tog ciklona mi ne osjetimo pa stoga i nema većeg pogoršanja vremenskih prilika u našoj zemlji. Spomenuti sistem donosi više padavina zapadnim i jugozapadnim područjima naše zemlje, dok se djelomično osjeća i u centralnim područjima Bosne. Na prednjoj strani istog ciklona u južnoj visinskoj struji dolazi osjetno topao zrak s juga kontinenta, zbog čeka su temperature zraka izrazito visoke za početak novembra", rekao nam je Sladić objašnjavajući razloge izrazito visokih temperatura zraka.

Nedim Sladić (Foto: Yunus Demirbas)
Nedim Sladić (Foto: Yunus Demirbas)

Prema Sladićevoj prognozi, BiH će i narednih dana biti pod utjecajem tople zračne mase koja struji s juga kontinenta usljed diferencije između dva barička sistema - prostranog anticiklonalnog polja s istoka koje osigurava stabilne vremenske prilike i polja sniženog zračnog pritiska sa zapada.

"Negdje između ta dva sistema će se se smjestiti naša zemlja pa se i u narednim danima u Bosni i Hercegovini prognozira dosta povećane oblačnosti pri čemu sporadičnih i vrlo slabih padavina može biti na jugozapadu i zapadu naše zemlje, dok će centralni, istočni i sjeveroistočni dio zemlje biti uglavnom suh i uz nešto više sunčanih intervala gdje se prognozira i vrlo toplo vrijeme, kako to sugerišu prognozni modeli", rekao je.

Dodaje da će zbog južnog strujanja posljedica visokih temperatura biti i izražena temperaturna anomalija.

"Riječ je temperaturnom odstupanju od višegodišnjeg prosjeka, pri čemu prognozni modeli daju uglavnom vrijednosti odstupanja između 6 i 10 stepeni celzija, što je svakako značajno odstupanje od prosjeka", pojasnio je.

Naglašava da ovo vrijeme itekako negativno utječe na osobe koje imaju probleme s krvnim pritiskom, odnosno srčane bolesnike, a usljed izraženijeg osjećaja sparine i južnog strujanja, kod osjetljivijih se u najtoplijem dijelu dana javljaju umor, glavobolja, razdražljivost i malaksalost kao posljedica nepovoljnih biometeoroloških prilika.

"Prva dekada mjeseca bit će znatno toplija od prosjeka. Veoma toplo vrijeme, ali svakim danom počevši od ponedjeljka za stepen niže dnevne temperature zraka prognoziraju se barem do 9. novembra", poručio je Sladić.