{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nedim Ademović: Živko Budimir je postupao prema Ustavu FBiH

16.5.2013. u 16:29
1
25
Nedim Ademović: Živko Budimir je postupao prema Ustavu FBiH
1
Nedim Ademović: Živko Budimir je postupao prema Ustavu FBiH
Nedim Ademović
Advokat Nedim Ademović tvrdi kako je predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Živko Budimir postupao prema Ustavu FBiH kao pravnom aktu kada su u pitanju konsultacije s potpredsjednicima FBiH u vezi s pomilovanjima.
Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić izjavili su danas kako ih Budimir nije konsultovao niti o jednoj odluci o pomilovanjima, iako je, kako tvrde, prema zakonu bio dužan to uraditi.

Advokat Nedim Ademović je za naš portal rekao kako ovaj slučaj ima faktičku i pravnu stranu. Ademović nije govorio o faktičkoj strani, ali smatra da je s pravne strane član 2. Zakona o pomilovanjima protivan Ustavu FBiH.

"Predsjednik i potpredsjednik su ustavne institucije i njihova nadležnost je ustavna materija. Pitanje pomilovanja je isključiva nadležnost predsjednika FBiH prema Ustavu FBiH. Zakonodavac nema pravo da tako propisanu ustavnu nadležnost mijenja. Prema tome, ako bi bilo tačno da nije bilo konsultacija, to se Budimiru ne može stavljati na teret, jer je postupao prema Ustavu FBiH, kao pravnom aktu koji je više pravne snage od zakona", rekao je Ademović za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: