Sjednica u Mostaru
22

Nediljko Rimac izabran za predsjednika Glavnog odbora HDZ 1990

V. K.
Danas su u Mostaru održane sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora HDZ-a 1990. Na sjednicama je razmatrana aktuelna politička situacija i aktivnosti vezane za nadolazeće izbore.

Za predsjednika Glavnog odbora izabran je dosadašnji predsjednik Nediljko Rimac, ministar zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, dok su za zamjenike izabrani Marija-Silva Vidović iz Travnika, te Igor Balukčić iz Teslića. Glavni odbor je primio k znanju informaciju o provedenim stranačkim aktivnostima, kao i međustranačkim sastancima provedenim u proteklom periodu.

Pozdravljena je odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s Evropskom unijom, te je naglašeno da je pristupanje Evropskoj uniji strateški interes Bosne i Hercegovine, a ne dnevno politička aktivnost.

Zaduženo je rukovodstvo HDZ 1990 da izradi analizu i procjenu mogućnosti djelovanja HDZ-a 1990 na razini Federacije BiH, a predsjedniku je dan zadatak da zajedno s partnerima razmotri poziciju u HNS-u, te o zajedničkom prijedlogu predsjednika svih partnerskih stranaka izvijesti Glavni odbor na narednom zasjedanju.

Članovi Glavnog odbora informirani su o donesenim izmjenama Izbornog zakona BiH, kao i promjenama donesenim od strane CIK-a vezanim za implementaciju promjena, te je zaključeno da svoj rad sve stranačke organizacije moraju prilagoditi novonastalim okolnostima i tako djelovati.