{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nedeljku Šikmanu sedam i po godina zatvora

F
21.4.2011. u 19:43
0
1
Nedeljku Šikmanu sedam i po godina zatvora
0
Nedeljku Šikmanu sedam i po godina zatvora
Bihać
Kantonalni sud u Bihaću proglasio je krivim Nedeljka Šikmana za zločin počinjen u Ključu i osudio ga na sedam i po godina zatvora.
Šikman je osuđen nakon što je Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je optuženi Šikman postigao sa Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona (USK).

Prema postignutom sporazumu o priznanju krivice, Šikman je 30. oktobra 1994. godine u mjestu Biljani (općina Ključ) zadavio 69-godišnju Fajku Domazet.

“U večernjim satima Šikman je došao pred kuću Fajke Domazet i pozvao je da iziđe vani. Ona je pogledala kroz prozor, a on ju je povukao i pala je na zemlju. Skinuo joj je maramu sa glave i svezao joj oko vrata i udavio je. Nakon toga, odvukao ju je u obližnju štali, gdje su je mrtvu u jutarnjim satima pronašle komšije”, stoji u optužnici Tužilaštva USK-a.

Optuženi Šikman je izrazio kajanje zbog počinjenog djela, naglasivši da je bio mlad i u alkoholiziranom stanju, a obećao je saradnju istražnim organima u otkrivanju počinilaca drugih zločina počinjenih na području Ključa.

Saglasnost za potpisivanje sporazuma Tužilaštvu USK-a dao je i oštećeni Refit Domazet, sin ubijene Fajke.

“Tužilaštvo USK-a je zadovoljno izrečenom kaznom, a posebno zbog toga jer je optuženi izrazio kajanje i obećao saradnju sa istražnim organima. Njegova saznanja i informacije koje ima pomoći će u rasvjetljavanju i otkrivanju počinioca drugih zločina na području općine Ključ”, kazao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Šikman se nalazi u pritvoru od 10. marta ove godine. Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe na visinu izrečene kazne, navodi BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: