{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nedavna prošlost i perspektiva Zapadnog Balkana

S
15.10.2009. u 20:32
0
3
Nedavna prošlost i perspektiva Zapadnog Balkana
0
Nedavna prošlost i perspektiva Zapadnog Balkana
Tokom gotovo petnaest godina rada Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji bavio se analizom konteksta i uzroka ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, koji su u Bosni i Hercegovina rezultirali genocidom.
Riječ je o ključnom, strateškom programu ove organizacije po kojem je i poznata u regionu. U fokusu su uglavnom bili uloga Srbije i njene velikodržavne ambicije. O ovakvom angažmanu možda najrječitije govori 136 knjiga, 11 dokumentarnih filmova i časopis “Helsinška povelja”.

Odbor će 16. oktobra 2009. godine u Sarajevu organizovati panel pod naslovom “Nedavna prošlost i perspektiva Zapadnog Balkana” i predstaviti svoja relevantna izadnja. Ovaj dogadjaj je omogućila fondacija Heirich Boll u Beogradu.

Primjerke svih ovih knjiga, DVD svih dokumentarnih filmova iz serijala “Srbija: pogled u prošlost 1966-1991” i brojeve “Helsinške povelje” poklonićemo Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu u želji da širu akademsku javnost Bosne i Hercegovine, naročito mlađe generacije, upoznamo i sa kritičkim refleksijama nedavne prošlosti, koje su u Srbiji još uvijek manjinske i marginalizovane.

Panel će se održati u petak, 16. oktobra 2009. godine od 10.00 do 14.00 u hotelu “Evropa” u Sarajevu.

Moderator je Edina Bećirević, a panelisti su Sonja Biserko, Dino Abazović, Rusmir Mahmutčehajić, Žarko Papić, Srđan Dizdarević, Nerzuk Ćurak i Dragoljub Todorović .

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: