{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neću sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom jer su "nelegitimni i nelegalni"

F
12.5.2009. u 15:15
0
29
Neću sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom jer su "nelegitimni i nelegalni"
0
Neću sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom jer su "nelegitimni i nelegalni"
Foto: AP
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije spreman da sarađuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH koje je nazvao "nelegitimnim i nelegalnim organima“.
Dodik je, komentirajući navode nekih medija da je državni tužilac Hari Furlan naredio otvaranje istrage protiv njega i još 15 osoba iz RS-a, za koje postoji sumnja da su prilikom izgradnje Administrativnog centra RS-a i autoputa Bosanska Gradiška - Banja Luka oštetili entitetski budžet za 115 miliona maraka, rekao da nije zvanično obaviješten o tome.

"Odlučit ću kako ću postupiti u slučaju eventualnih istraga ili procesa u tom smislu, ali nisam spreman da sarađujem s nelegitimnim i nelegalnim organima“, kategoričan je Dodik.

Pozvao je medije da "spekulišu što više o tome, kako bi, jednog dana, možda neko i bio u pravu“.

Ponovio je raniji stav da su za Sud i Tužilaštvo BiH mjesto "političke egezukcije te da su to nametnuti organi od visokog predstavnika i koji nisu nelegitimni“.

To je, naveo je, vještački formirano jer visoki predstavnici nisu mogli biti zakonodavci.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci još ponovio i da je nelegitimno da u Sudu i Tužilaštvu BiH rade strane sudije i tužioci, na što ukazuje već godinu dana.

“Vjerovatno je sve ovo odmazda za stavove koje sam iznosio o stranim sudijama i tužiocima, koji neće moći da produže svoj mandat i neće dobiti našu saglasnost. Sada se stvar ubrzava kako bi se nekom pokazali zubi“, smatra Dodik.

On kaže da se može protiv njega i otvoriti istraga od bilo koga, ali i dodaje da, ukoliko je i bilo nekih elemenata za otvaranje istrage ili podizanje optužnice, to bi se i uradilo.

"Ali pošto se traži mrcvarenje, to je dokaz da nema ozbiljnih elemenata za to. Izgradnja zgrade Vlade RS-a smeta političkom establišmentu u Sarajevu. Ona je urađena u skladu sa zakonom i nikakve zloupotrebe nije bilo. Ona treba da bude ponos meni, narodu i Vladi RS-a koju predstavljam, a neki to žele da skrnave pričom kako je bilo određenih zloupotreba“, naveo je, između ostalog, Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: