{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neću sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom jer su "nelegitimni i nelegalni"

F
12.5.2009. u 15:15
0
29
Neću sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom jer su "nelegitimni i nelegalni"
0
Neću sarađivati sa Sudom i Tužilaštvom jer su "nelegitimni i nelegalni"
Foto: AP
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nije spreman da sarađuje sa Sudom i Tužilaštvom BiH koje je nazvao "nelegitimnim i nelegalnim organima“.
Dodik je, komentirajući navode nekih medija da je državni tužilac Hari Furlan naredio otvaranje istrage protiv njega i još 15 osoba iz RS-a, za koje postoji sumnja da su prilikom izgradnje Administrativnog centra RS-a i autoputa Bosanska Gradiška - Banja Luka oštetili entitetski budžet za 115 miliona maraka, rekao da nije zvanično obaviješten o tome.

"Odlučit ću kako ću postupiti u slučaju eventualnih istraga ili procesa u tom smislu, ali nisam spreman da sarađujem s nelegitimnim i nelegalnim organima“, kategoričan je Dodik.

Pozvao je medije da "spekulišu što više o tome, kako bi, jednog dana, možda neko i bio u pravu“.

Ponovio je raniji stav da su za Sud i Tužilaštvo BiH mjesto "političke egezukcije te da su to nametnuti organi od visokog predstavnika i koji nisu nelegitimni“.

To je, naveo je, vještački formirano jer visoki predstavnici nisu mogli biti zakonodavci.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci još ponovio i da je nelegitimno da u Sudu i Tužilaštvu BiH rade strane sudije i tužioci, na što ukazuje već godinu dana.

“Vjerovatno je sve ovo odmazda za stavove koje sam iznosio o stranim sudijama i tužiocima, koji neće moći da produže svoj mandat i neće dobiti našu saglasnost. Sada se stvar ubrzava kako bi se nekom pokazali zubi“, smatra Dodik.

On kaže da se može protiv njega i otvoriti istraga od bilo koga, ali i dodaje da, ukoliko je i bilo nekih elemenata za otvaranje istrage ili podizanje optužnice, to bi se i uradilo.

"Ali pošto se traži mrcvarenje, to je dokaz da nema ozbiljnih elemenata za to. Izgradnja zgrade Vlade RS-a smeta političkom establišmentu u Sarajevu. Ona je urađena u skladu sa zakonom i nikakve zloupotrebe nije bilo. Ona treba da bude ponos meni, narodu i Vladi RS-a koju predstavljam, a neki to žele da skrnave pričom kako je bilo određenih zloupotreba“, naveo je, između ostalog, Dodik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: