Milorad Dodik
0

'Neću otići ni s jednog sastanka, a da ne znam šta je dogovoreno'

FENA
Lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je neprihvatljivim prijedlog o ustavnim promjenama koji je ponudio lider HDZ-a BiH Dragan Čović, ponovivši da u daljnjim razgovorima o pitanju Ustava BiH može razgovarati samo ako dobije potvrdu od sagovornika da je RS neupitna u političkom i teritorijalnom smislu.

Dodik je danas novinarima u Banjoj Luci kazao da će ostati pri prijedlogu koji govori o savezu država u BiH, koje čine federalne države s međunarodnim kapacitetom za stvaranje obaveza u okviru ovlašćenja koje te države imaju.

Ističući da unutrašnje uređene BiH predstavlja stvar dogovora i konsenzusa unutar države, Dodik je rekao da je za konsenzus potrebno i da učestvuje u razgovorima te da će u subotu biti na sastanku s liderima SDA i HDZ-a u Mostaru.

  • Odlazim tamo da im jasno kažem da ne želim da izađem ni s jednog sastanka, a da se ne zna šta je dogovoreno, navodi lider SNSD-a.

On je optužio predsjednika SDA Sulejmana Tihića da je "lagao" u vezi s nekim izjavama datim nakon ranijih sastanaka.

  • Sve ćemo to da istjeramo.Ne pravim farsu. RS je u političkom i teritorijalnom okviru federalna država sa svim pravima i mogućnošću da ima svoju fudbalsku, košarkašku i druge reprezentacije i da učestvuje na međunarodnim skupovima sportskog karaktera, s ovlašćenjima da pravi diplomatske odnose, u okviru njenih ovlašćenja, poput obrazovanja, naveo je Dodik.

Ističe i da će RS poštovati ovlašćenja BiH, ali da za evropska pitanja BiH mora da postoji konferencija ministara, ne samo Vijeće ministara već i onih iz entiteta, da bi se utvrdili stavovi i politika BiH u određenim oblastima, pa da se onda ide u Evropu.

  • A ne kao do sada da, u pravilu, iz Sarajeva iz neke međunarodne kancelarije pošalju šta Brisel treba da saopći, a Brisel nema pojma šta je saopćio, kao što je to bilo vezano za praksu bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, tvrdi lider SNSD-a.

On je još ocijenio da je RS, bez obzira na to kako to nekome izgledalo,"izgleda kao lijepa oaza koja ima šanse i u tom pogledu će se i dalje graditi".