{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Neću dozvoliti da Vijeće ministara preraste u državnu vladu'

F
2.9.2009. u 14:53
0
32
'Neću dozvoliti da Vijeće ministara preraste u državnu vladu'
0
'Neću dozvoliti da Vijeće ministara preraste u državnu vladu'
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će predložiti da u BiH ostane Predsjedništvo i da se rotacija u tom zajedničkom bh. tijelu ubuduće vrši svakih 16, umjesto osam mjeseci, ali da RS neće odustati od entitetskog glasanja niti dozvoliti da Vijeće ministara BiH preraste u državnu vladu.
“Spremni smo da u Predsjedništvu BiH dosadašnju rotaciju, koja je bila svakih osam mjeseci, rekonstruiramo da bi se uspostavila rotacija svakih 16 mjeseci“ rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci komentirajući na što bi to RS pristala u ustavnim promjenama u BiH.

Mišljenja je i da bi se time stvorili uvjeti da jedan član Predsjedništva BiH u toku mandata bude samo jednom predsedavajući kolektivnog šefa države.

„Način rada, odlučivanja i izbor Predsjedništva ostao bi kao i do sada, ali bi se nacionalni ekskluzivitet izbora na pojedinim područjima eliminirao i umjesto određenja u Ustavu da se iz Federacije BiH bira Bošnjak i Hrvat, a iz RS-a Srbin, mogla bi da se uvede formulacija da se bira jedan član iz RS-a i dva iz FBiH, čime bi se otklonila mogućnost diskriminacije u pogledu izbora“, pojasnio je.

Dodik je rekao da se u razgovorima o ustavnim promjenama može raspravljati i o mogućnosti povećanja broja poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Nakon razgovora s delegacijom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope – „Monitoring misija“, on je iznio i stav da RS nije za dramatične promjene Ustava BiH, „niti su one moguće“, a promjene su moguće u dijelu koji se odnosi na domen ljudskih prava, što je i navela Venecijanska komisija.

Odbacio je optužbe da RS podriva ustavno uređenje BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: