Milorad Dodik
0

'Neću dozvoliti da Vijeće ministara preraste u državnu vladu'

FENA
Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će predložiti da u BiH ostane Predsjedništvo i da se rotacija u tom zajedničkom bh. tijelu ubuduće vrši svakih 16, umjesto osam mjeseci, ali da RS neće odustati od entitetskog glasanja niti dozvoliti da Vijeće ministara BiH preraste u državnu vladu.

“Spremni smo da u Predsjedništvu BiH dosadašnju rotaciju, koja je bila svakih osam mjeseci, rekonstruiramo da bi se uspostavila rotacija svakih 16 mjeseci“ rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci komentirajući na što bi to RS pristala u ustavnim promjenama u BiH.

Mišljenja je i da bi se time stvorili uvjeti da jedan član Predsjedništva BiH u toku mandata bude samo jednom predsedavajući kolektivnog šefa države.

„Način rada, odlučivanja i izbor Predsjedništva ostao bi kao i do sada, ali bi se nacionalni ekskluzivitet izbora na pojedinim područjima eliminirao i umjesto određenja u Ustavu da se iz Federacije BiH bira Bošnjak i Hrvat, a iz RS-a Srbin, mogla bi da se uvede formulacija da se bira jedan član iz RS-a i dva iz FBiH, čime bi se otklonila mogućnost diskriminacije u pogledu izbora“, pojasnio je.

Dodik je rekao da se u razgovorima o ustavnim promjenama može raspravljati i o mogućnosti povećanja broja poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Nakon razgovora s delegacijom Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope – „Monitoring misija“, on je iznio i stav da RS nije za dramatične promjene Ustava BiH, „niti su one moguće“, a promjene su moguće u dijelu koji se odnosi na domen ljudskih prava, što je i navela Venecijanska komisija.

Odbacio je optužbe da RS podriva ustavno uređenje BiH.