{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Nećemo zasjedati sve dok svi klubovi ne budu prisutni'

F
27.9.2009. u 13:31
0
3
'Nećemo zasjedati sve dok svi klubovi ne budu prisutni'
0
'Nećemo zasjedati sve dok svi klubovi ne budu prisutni'
Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske zaključilo je da nema uvjeta za zakazivanje sjednice tog tijela dok se ne stvore pretpostavke da im prisustvuju delegati iz svih konstitutivnih klubova i reda ostalih.
Predsjedavajući Vijeća Dževad Osmančević je rekao Feni da je iz tog razloga ocijenjeno da nelogično da on sazove sjednicu na kojoj se ne bi odazvali svi klubovi, odnosno Klub Bošnjaka koji je već ranije zatražio da se promijeni poslovnik o radu Ustavnog suda RS-a, kako se ne bi dešavala preglasavanja.

„Na sjednici Predsjedništva Vijeća naroda RS-a razmatrali smo informaciju o ukupnoj situaciji koju imamo u vezi s tom inicijativom bošnjačkog kluba i konstatirali da Klub Bošnjaka još dosljedno ne želi da raspravlja o skupštinskim aktima dok se ne promjeni neustavni član poslovnika Ustavnog suda RS-a“, kazao je Osmančević.

Podsjećanja radi, Klub srpskih delegata pokrenuo je nedavno inicijativu za zakazivanje sjednice Vijeća na kojoj bi se raspravljalo o odluci bošnjačkih delegata od 1. jula o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Strategijom razvoja lokalne samouprave za period 2009-2014.godine.

Osmačević ističe da nelogično je da on sazove sjednicu Vijeća naroda RS-a, jer je nemoguće raspravljati o nekom pitanju bez prisustva predstavnika jednog konstitutivnog naroda, u ovom slučaju Bošnjaka koji su i pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na taj dokument.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a ističe i da Klub Bošnjaka obavlja sve druge poslove redovno, osim što ne razmatra skupštinske akte, dok se ne riješi njihov zahtjev za promjenu spornog poslovnika Ustavnog suda RS-a.

„Klub Bošnjaka dosljedno uz svu argumentaciju traži da se osigura ustavnost i zakonitost u njihovom radu“, ocijenio je Osmančević i naglasio da to pitanje ne može riješiti Vijeće naroda RS-a, već druge nadležne institucije, koje tom problemu treba da daju adekvatan značaj.

Na kraju je dodao da bi se problem riješio ukoliko bi se sporni član 52 poslovnika Ustavnog suda RS-a usaglasio sa zakonom i Ustavom, a ne na način da se ne reagira, a istovremeno vrši pristisak na Klub Bošnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: