{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Nećemo poništiti zaključke skupštine RS-a'

F
9.6.2009. u 13:13
0
39
'Nećemo poništiti zaključke skupštine RS-a'
0
'Nećemo poništiti zaključke skupštine RS-a'
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik danas je kategorički najavio da zaključci Skupštine RS-a o efektima prijenosa ustavnih nadležnosti sa RS-a na BiH „neće biti poništeni“, ali je ostavio i mogućnost da oni budu preimenovani u deklaraciju ako za to bude konsenzusa svih srpskih stranka u entitetskom parlamentu.
Dodik je rekao i da, ako zaključci budu poništeni od visokog predstavnika, „nastavit će se primjenjivati, odnosno implemetirat će se u narednom periodu“.

„Lično preferiram da ostanu zaključci, da ih ukine visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a da ih mi primjenjujemo, a kada ode visoki predstavnik da opet usvojimo iste zaključke“, kazao je Dodik.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci također rekao i da je SNSD spreman razgovarati o preimenovanju zaključaka u deklaraciju ako u Narodnoj skupštini SDS, PDP, SP, DNS i druge stranke budu htjele o tome postići dogovor i da se to uradi apsolutnim konsenzusom.

„SNSD je na to spreman isključivo zbog dugoročnih političkih inetresa kako bismo imali zvničan akt iz ovog vremena“, dodao je entitetski premijer i ponovio stav da ti zaključci nisu antidejtonski i antiustavni.

Govoreći o prijedlogu nekih amabasdora u BiH da se to pitanje kompromisno riješi tako što bi zaključci bili preimenovani u deklaraciju kao neobvezujući dokument, Dodik je rekao da to u dugoročnom pogledu ima smisla.

„Dugoročno to ima smisla i dugoročno je važno da RS ima legalan dokument u ovom vremenu, dokument koji živi, da bi generacije koje dođu iza nas, kada se budu vraćale na ovo vrijeme i na sve nezakonitosti ovog i prošlog vremena, imale legalan akt“, kaže Dodik.

To, dodaje, nažalost, neki u RS-u ne razumiju, već pokušavaju da „na ispraznoj politici šta će uraditi Dodik i SNSD izigravaju neke velike patriote“, i to „upravo oni koji su u najvećoj mjeri doprinjeli da se transfer ovlaštenja desi na ovaj, nezakonit način“.

Komentirajući jučerašnje saopćenje Češke ambasade u kojem šefovi misija država članica Evropske unije i Delegacije Evropske komisije izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog skupštinskih zaključaka od 14. maja zato što bi realizacija nekih od njih predstavljala prepreku evropskoj budućnosti BiH, premijer RS-a je naveo da „češki ambasador o tome nije bio informiran“, niti je pitan o Inzkovom pismu u kojem se traži povlačenje zaključaka, jer je to utvrđeno na Vijeću za implementaciju mira, „gdje on ne sjedi".

Za njega to znači da se radi o naknadnom pridruživanju općoj priči o podršci visokom predstavniku u BiH.

„Nikada nećete čuti njih da kažu da ne podržavaju visokog predstavnika, a ovdje nam dolaze i govore kako je to privatno pismo gospodina Inzka, kako je ubrzano, kako nije bilo potrebno, a onda javno izađu s takvim stavovima“, ustvrdio je Dodik.

To je također nazvao „dvoličnim pristupom u BiH“, te dodao da je na bazi razgovora s mnogima iz međunarodne zajednice zaključio “da je ostrašćena atmosfera u okviru međunarodne zajednice protiv RS-a doprinijela ishitrenoj akciji Inzka da povuče taj potez“.

Na to je, kako kaže, posebno utjecala „jedna grupa ljudi u OHR-u koja već duže vrijeme pokušava da održi sam OHR, da održi priču o lošem RS-u, te da uvijek dvadesetak do mjesec dana prije sjednice PIC-a pokušava inscenirati određene situacije“.

Dodik je na kraju ponovio stavove o potrebi ukidanja OHR-a, dodajući da je sadašnja vlast RS-a učinila sve da „vrati dostojanstvo RS-u i da su svi njeni čelnici spremni da i lično budu žrtve procesa u kome će se očuvati dignitet RS-a“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: