Boško Čeko, glavni revizor RS
0

"Nećemo podlijegati upravljanju i kontroli"

Sarajevo-x.com
Glavni revizor Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske Boško Čeko demantovao je navode da Narodna skupština RS, nije prihvatila Izvještaj ove službe o reviziji finansijskih izvještaja Investiciono-razvojne banke RS sa fondovima, jer se taj izvještaj i ne usvaja.

"Moj izvještaj se ne usvaja u Narodnoj skupštini RS. On je takav kakav je i Glavna služba stoji iza tog izvještaja", izjavio je Čeko danas novinarima u Banjaluci, prenosi magazin Buka.

Čeko je u intervjuu za Buku kazao da izjava Aleksandra Džombića o tome da prvi nalaz Glavne službe za reviziju nije negativan, ali je na insistiranje to promijenjeno, želeći da se minimizira uloga IRB RS ne odgovara istini, te da je u nacrtima revizorskog izvještaja, zbog utvrđenih nepravilnosti i neusklađenosti, dato negativno mišljenje na finansijske izvještaje za IRB, Fond stanovanja, Fond za razvoj i zapošljavanje, Akcijski fond i Fond za restituciju.

"Na dostavljene nacrte revizorskih izvještaja, kao i predloge mišljenja rukovodstvo Banke je dostavilo primjedbe. Dio primjedbi, dostavljenih od strane IRB i fondova uz odgovarajuću dodatnu dokumentaciju. Glavna služba za reviziju je uvažila, što smo i pismeno odgovorili IRB i Fondovima u njenom sastavu. Međutim, data obrazloženja od IRB i Fondova nisu bili dovoljni da se predloženo negativno mišljenje u Nacrtu izvještaja promijeni u drugo mišljenje", kazao je Čeko.

On je također kazao i to da je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS nezavisna institucija, te da neće neće podlijegati upravljanju ili kontroli od strane bilo kojeg lica ili institucije.

"Glavna služba za reviziju će biti profesionalna i nestranačka i ne smije podržavati niti jednu političku stranku“, istakao je Čeko za magazin Buka, dodajući i to da su od osnivanja Glavne službe za reviziju javnog sektora pa do danas, Glavna služba za reviziju i Glavni revizor izloženi konstantnim pritiscima, te je veliki problem ako upravo oni koji trebaju da štite revizore najviše ih i napadaju.

Čeko je istakao i to da će Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske nastaviti da radi u skladu sa odredbama Zakonom o reviziji javnog sektora, te dodao da je toj instituciji potrebna velika podrška javnosti.