Neratni invalidi FBiH
0

'Nećemo odustati od borbe za osnovna prava'

FENA
Savez udruženja oboljelih od Poliomyelitisa, povrede mozga i kičmene moždine u Federaciji BiH uputio je pismo OSCE-u u kojem navodi da su donošenjem izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom prekršena osnovna ljudska prava osoba s neratnim invaliditetom i izražava bojazan da to može uzrokovati nepredvidive posljedice.

"Ovakvo donošenje i ovakva izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom i događanja vezana za njih, bojimo se, mogu uzrokovati nepredvidive posljedice, a mi od borbe za osnovna prava i vladavinu prava, svim zakonski dozvoljenim sredstvima nećemo odustati", navodi se u pismu.

Savez u pismu moli OSCE da, u skladu s ciljevima misije u BiH i mandatom koji imaju, adekvatno reagiraju u svrhu otklanjanja nepotrebnih komplikacija pridruživanju BiH evropskim integracijama i poštivanju vladavine prava.

Savez ističe da Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom nije loš zakon. "Loša su podzakonska akta, manipulacije s tim zakonom pa tako i njegova implementacija."

"Nisu osobe s neratnim invaliditetom te koje u socijalnom sektoru opterećuju budžet FBiH. Budžet opterećuju dvostruki i nelegalni korisnici i intencija da se kroz taj zakon osigura socijalni mir dijela građana u FBiH," navodi se.

Savez naglašava da aktuelne vlasti BiH unedogled odgađaju ratifikaciju UN Konvencije o ljudskim pravima osoba s invaliditetom, "ali je na pragu".

"Bit će usvojen i zakon protiv diskriminacije, a u evropske integracije ne ide se s teškom diskriminacijom u zakonodavstvu", navodi se u pismu Saveza udruženja oboljelih od Poliomyelitisa, povrede mozga i kičmene moždine u FBiH.