{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Nećemo obnavljati fasade, već porodiljama osigurati naknade'

F
18.5.2009. u 14:35
0
24
'Nećemo obnavljati fasade, već porodiljama osigurati naknade'
0
'Nećemo obnavljati fasade, već porodiljama osigurati naknade'
Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen prezentirao je danas na pres-konferenciji realizirane, ali i buduće projekte gradske uprave.
Gradonačelnik se osvrnuo na otvaranje Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva kazavši da je to zajednički rad roditelja i gradske uprave. Prema izvedbenom projektu potrebno je još ispisati imena ubijene djece te urediti područje oko spomen-obilježja za šta su osigurana sredstva.

"Grad Sarajevo će čuvati ovo spomen-obilježje. Postavili smo nadzorne kamere uz pomoć koji ćemo moći identificirati ljude koji bacaju smeće u fontanu i oko nje", kazao je Behmen, dodajući da je komunalno preduzeće "Rad" naplatio samo materijal koji je korišten za asfaltiranje i uređenje 3.500 metara površine oko spomen-obilježja.

Grad Sarajevo je izdvojio milion KM za zapošljavanje 107 radnika u komunalnim preduzećima koje će odabrati Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo uz uvjete da su to mladi ljudi iz četiri gradske općine te multietični. Angažirani radnici će obavljati radove na poboljšanju komunalne čistoće ulica, trgova, parkova i drugih javnih površina.

Također, iz budžeta je izdvojeno milion KM za pomoć i zaštitu porodilja i novorođenčadi. Osim novčane pomoći, koje će primati majke od 220 do 360 KM ovisno od kategorije u kojoj se nalaze, bit će im osigurana zdravstvena zaštita za njih i djecu dok ne navrše jednu godinu života.

"Prema istraživanjima samo 40 posto majki u Gradu Sarajevu je zdravstveno osigurano, a u pojedinim općinama veći je mortalitet nego natalitet. Nećemo obnavljati fasade dok se ne izvrši rebalans budžeta, ali majke neće ostati bez naknade. Nadamo se da će se i drugi nivou vlasti uključiti u slične projekte", kazao je gradonačelnik.

Planom za ovu godinu je predviđeno i uređenje Ferhadije te uvođenje redara do Trga djece Sarajeva koji će paziti na red i čistoću, ali i govoriti jezike kako bi strancima mogli pomoći.

"Nadam se da će Ferhadija biti ljepša od Ilice u Zagrebu ili Knez Mihajlove u Beogradu, s ukusnim štandovima koji će nuditi suvenire s obilježjima Grada Sarajeva", rekao je Behmen.

Kako je rečeno na pres-konferenciji gradska uprava je orijentirana na suzbijanje maloljetničke delinkvencije. Za djecu kojima je već izrečena odgojno-obrazovna mjera pojačanog nadzora bit će izdvojeno 100.000 KM.

"Posjetom Rakovici i Terapijskoj zajednici - Kampus Kantona Sarajevo, upoznati smo da od 100 korisnika, njih 70 je s izrazitom psihologijom maloljetničkog prestupništva. Tamo postoji prostor na kojem bi se mogao izgraditi i zatvor za maloljetne prijestupnike", prezentirao je Behmen.

Bilo je govora o sarajevskoj Vijećnici, kada je rečeno da je već napravljena finansijska konstrukcija druge faze obnove Vijećnice. Komisija za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Evropske unije finansira drugu fazu, a Grad Sarajevo učestvuje u finansiranju sa oko 10 do 20 posto.

"Vijećnica će proizvoditi nauku i kulturu. Jedna sala će biti osigurana za Gradsko vijeće i za primanje posjeta", rekao je Behmen.

Grad Sarajevo je s 250.000 KM pomogao uspostavljanje studentske zadruge u kinu "Kriterion", koja će omogućavati studentima da studiraju i rade pola radnog vremena. Grad Amsterdam je za tu namjenu izdvojio 750.000 i Općina Centar 50.000 KM.

Još neki od projekata u kojima, sredstvima i stručnjacima, učestvuje Grad Sarajevo jest sanacija krova na Brusa-bezistanu, deminiranje prostora Žuči s planom urbane zaštite tog područja, uređenje potoka Koševo, izgradnja eko-sela na Mojmilu, izgradnja zgrade u SOS selu, uređenje desne obale Miljacke i mnogi drugi.

Danas je naglašeno i da se ustavnim promjenama konačno mora definirati status Grada Sarajeva jer kako je kazao gradonačelnik, ko ne vodi računa o svom glavnom gradu ne vodi računa ni o državi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: