Saša Magazinović o Vladi KS
0

"Nećemo glasati za iste ministre"

Sarajevo-x.com
Poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo iz SDP-a neće podržati predloženi sastav nove-stare vlade, jer smatraju da ova vlada nije sposobna da se suoči sa svim izazovima koje nosi 2009. godina, koja je ocijenjena kao godina recesije u cijelom svijetu, potvrdio je za Sarajevo-x.com Saša Magazinović, poslanik u Skupštini KS.

Naime, nakon ostavke Samira Silajdžića na mjesto premijera Kantona Sarajevo, novi mandatar Vlade Besim Mehmedić koji je imao na raspolaganju članova vlade, na svih 12 funkcija zadržao je iste ministre.

„Naš stav je da ova vlada u dvije godine mandata nije pokazala ozbiljnost i odgovornost prema građanima, te zbog toga ne zaslužuju da bude na vlasti do 2010. godine. Već 2006. godine smo tvrdili da ova vlada neće biti funkcionalna, jer se odigrala klasična izborna podjela plijena. Bili bi neozbiljni kada bi taj stav promijenili“, istakao je Magazinović.

Smatra kako se građani ne mogu pouzdati u ovu vladu, posebno u vremenu nastupajuće resecije.

„Vlada u cjelini ne može dobiti prolaznu ocjenu. Ipak, ako moram nekoga izdvojiti, naveo bi loše rješavanje problema socijalnih kategorija. Na primjer, porodilje u Kantonu Sarajevo nemaju odgovarajuću naknadu. One se sa 300 KM naknade na neki način kažnjavaju što žele da osnuju porodicu“, istakao je on.

Magazinović se pita zašto je čelnicima Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, koalicionim partnerima u Kantonu Sarajevo, trebalo tri mjeseca da se dogovore oko izbora manadatara i vlade, a da na kraju dostave ista imena ministara.

Datum održavanja sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će se poslanici izjasniti o novom-starom sastavu vladu bit će određen nakon što OHR dostavi potrebne provjere kandidata za ministra obrazovanja i nauke, ministra pravde i uprave, te ministra unutrašnjih poslova.