{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nećemo dozvoliti zloupotrebe i nezakonitosti

F
FENA
21.1.2009. u 16:14
0
0
Nećemo dozvoliti zloupotrebe i nezakonitosti
0
Nećemo dozvoliti zloupotrebe i nezakonitosti
Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić izjavio je danas za Fenu da odluka njegove stranke, SDA, u povodu odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da izabere samoga sebe za v.d. direktora Direkcije za evropske integracije (DEI) ne znači nikakvu blokadu Vijeća ministara BiH.
- Mi smo tu, radimo, učestvujemo na sjednicama, komisijama, sastancima... Ovdje se radi o sprječavanju zloupotreba i nezakonitosti koje pokušava uraditi predsjedavajući Špirić kad je u pitanju rad Direkcije za evropske integracije i to mu nećemo dozvoliti. Sad je svima jasno zašto je odbijao šest mjeseci da rapiše konkurs za direktora DEI-a, kazao je Šepić.

- I ne samo to, dodao je, napravite analizu pripremljenih materijala iz raznih ministarstava, agencija, direkcija, koji stoje (i od kada stoje) u ladicama predsjedavajućeg pa će te vidjeti kakav je njegov odnos prema poslu, poziciji koju obavlja i državi koju predstavalja i na kraju prema sebi samome.

Na isti način, smatra Šepić, Špirić bi sada nezakonito priskrbio sebi pravo upravljanja Direkcijom i sva značajna pitanja po istom modelu opstruirao i držao u ladicama, te bi dao sve od sebe da potvrdi tezu svoga stranačkoga šefa da su "državne institucije trome i neefikasne", iako je jasno da nisu problem institucije na nivou BiH, nego pojedini rukovodioci koji čine sve da usporavaju i opstruiraju procese.

- Zato je potrebno uraditi takvu analizu i uvjeren sam da će se pokazati da je ubjedljivo na prvom mjestu onih koji opstruiraju upravo Špirić, zato što je svojim potezima dosad pokazao da mu se ne može vjerovati i da nije sposoban donositi odluke i rješavati, već da mu je namjera očito samo praviti probleme, rekao je Šepić.

Smatra da Špirić može usporiti, ali ne može ugroziti evroatlantski put BiH. DEI ima rukovodioca i on ima legitimitet da radi isto kao što radi Agencija za državnu službu nakon odlaska Jakoba Fincija i zato postoji institut prijenosa ovlaštenja - tako da institucije mogu raditi u punom kapacitetu.

- Mi moramo štititi zemlju i dignitet njenih institucija, a ovakve pojave i likovi poput Špirića, ionako će otići u prošlost, rekao je Feni zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: