{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nećemo dozvoliti zloupotrebe i nezakonitosti

F
21.1.2009. u 16:14
0
0
Nećemo dozvoliti zloupotrebe i nezakonitosti
0
Nećemo dozvoliti zloupotrebe i nezakonitosti
Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić izjavio je danas za Fenu da odluka njegove stranke, SDA, u povodu odluke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića da izabere samoga sebe za v.d. direktora Direkcije za evropske integracije (DEI) ne znači nikakvu blokadu Vijeća ministara BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
- Mi smo tu, radimo, učestvujemo na sjednicama, komisijama, sastancima... Ovdje se radi o sprječavanju zloupotreba i nezakonitosti koje pokušava uraditi predsjedavajući Špirić kad je u pitanju rad Direkcije za evropske integracije i to mu nećemo dozvoliti. Sad je svima jasno zašto je odbijao šest mjeseci da rapiše konkurs za direktora DEI-a, kazao je Šepić.

- I ne samo to, dodao je, napravite analizu pripremljenih materijala iz raznih ministarstava, agencija, direkcija, koji stoje (i od kada stoje) u ladicama predsjedavajućeg pa će te vidjeti kakav je njegov odnos prema poslu, poziciji koju obavlja i državi koju predstavalja i na kraju prema sebi samome.

Na isti način, smatra Šepić, Špirić bi sada nezakonito priskrbio sebi pravo upravljanja Direkcijom i sva značajna pitanja po istom modelu opstruirao i držao u ladicama, te bi dao sve od sebe da potvrdi tezu svoga stranačkoga šefa da su "državne institucije trome i neefikasne", iako je jasno da nisu problem institucije na nivou BiH, nego pojedini rukovodioci koji čine sve da usporavaju i opstruiraju procese.

- Zato je potrebno uraditi takvu analizu i uvjeren sam da će se pokazati da je ubjedljivo na prvom mjestu onih koji opstruiraju upravo Špirić, zato što je svojim potezima dosad pokazao da mu se ne može vjerovati i da nije sposoban donositi odluke i rješavati, već da mu je namjera očito samo praviti probleme, rekao je Šepić.

Smatra da Špirić može usporiti, ali ne može ugroziti evroatlantski put BiH. DEI ima rukovodioca i on ima legitimitet da radi isto kao što radi Agencija za državnu službu nakon odlaska Jakoba Fincija i zato postoji institut prijenosa ovlaštenja - tako da institucije mogu raditi u punom kapacitetu.

- Mi moramo štititi zemlju i dignitet njenih institucija, a ovakve pojave i likovi poput Špirića, ionako će otići u prošlost, rekao je Feni zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: