Stanislav Čađo
0

"Nećemo dozvoliti preuzimanje nadležnosti"

SRNA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislav Čađo izjavio je Srni da prilikom formiranja antikorupcionog tijela u BiH neće biti preuzimanja nadležnosti od MUP-a RS.

"To nećemo dozvoliti zbog niza razloga, a jedan od ključnih jeste taj što to nema nikakvog smisla i što bi bila potpuna zloupotreba nekakvih aktivnosti kojim se bavimo i realizujemo na putu ka evropskim integracijama“, rekao je Čađo.

On je kazao da onim u BiH koji bi to željeli "nije zabranjeno sanjati i da svako može da pokuša tako nešto".

"Krajnje odlučno tvrdim da neće biti preuzimanja nadležnosti. U mapi puta i ostalim dokumentima u vezi sa liberalizacijom viznog režima precizno se govori o antikorupcijskom tijelu, a ne o nekakvom timu, agenciji ili bilo čemu sličnome“, podsjetio je Čađo.

On je naveo da to već po definiciji ne podrazumijeva izvršne prerogative i da se zato ne može govoriti o gubicima nadležnosti bilo koje institucije.

"Ovo tijelo, prema logici stvari, trebalo bi da bude sastavljeno od nekoliko predstavnika najbitnijih institucija, stručnih ljudi, koji ne bi bili profesionalno zaposleni, a svojim znanjem, autoritetom i kredibilitetom mogli bi da daju značajne smjernice u borbi protiv korupcije i da zajedno sa još nekim institucijama bitno utiču na viši stepen koordinacije svih onih koji se bave borbom protiv korupcije“, pojasnio je Čađo.

Ministar unutrašnjih poslova RS je napomenuo da ova obaveza formalno veoma jednostavno može biti ispunjena i time otklonjen svaki problem koji sada neko nastoji da digne na viši nivo.

Čađo je rekao da je posebno pitanje koliko će jedan takav institut biti u stanju da da odlučujući doprinos u borbi protiv korupcije, posebno ako u njegovom sastavu ne budu oni ljudi koji imaju moralne i sve druge pretpostavke da daju kvalitetne prijedloge, koji će imati potrebnu snagu.

Čađo je istakao da se Vlada RS ozbiljno bavi pitanjem borbe protiv korupcije, podsjetivši da je usvojen program prema kojem ministarstva i druge institucije nadležnosti Vlade trebaju da djeluju.

On je napomenuo da je MUP RS još prije dvije godine usvojio plan borbe protiv korupcije, a da od maja ove godine provodi i Akcioni plan borbe protiv korupcije koji daje dobre rezultate.

"MUP će vrlo brzo, na najsnažniji mogući način zaoštriti bitku protiv korupcije u svojim redovima. Nijedan policajac nema šta da radi u policiji RS, ako se za njega na bilo koji način vezuju korupcione aktivnosti. Mi smo do sada imali konkretnih aktivnosti protiv pripadnika MUP-a za koje smo utvrdili da su se koruptivno ponašali“, poručio je Čađo.