{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neće se vršiti masovna zamjena tablica

S
14.9.2009. u 16:00
0
13
Neće se vršiti masovna zamjena tablica
0
Neće se vršiti masovna zamjena tablica
Novi Pravilnik o registraciji vozila stupit će na snagu 28. septembra ove godine, potvrdili su u zajedničkom saopćenju Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podatka BiH i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.
Ovim pravilnikom predviđeno je nekoliko novina u odnosu na postojeći koncept registracije vozila u Bosni i Hercegovini, a odnose se na izdavanje dokumenata i novine u konceptu registracije.

"Potvrda o vlasništvu vozila" (tzv. vlasnička knjižica) je novi dokument kojim se povećava sigurnost procesa registracije vozila i umanjuje se mogućnost zloupotreba i otuđivanja motornih vozila. Za sva vozila će stupanjem na snagu novog pravilnika pri redovnoj registraciji vozila biti izdata potvrda o vlasništvu, tako da će u roku od godinu dana primjene novog koncepta registracije vozila sva vozila imati ovaj dokument. Promjena vlasništva nad vozilom neće biti moguća bez ovog dokumenta.

Još jedna od novina u novom konceptu registracije vozila bit će "Potvrda o registraciji vozila". Taj se dokument uvodi umjesto dosadašnjeg dokumenta "saobraćajna dozvola", s tim da saobraćajna dozvola ostaje u upotrebi i zamjenjuje se potvrdom o registraciji tek nakon popunjavanja svih slobodnih polja za produženje registracije u dokumentu saobraćajne/prometne dozvole.

Kako se navodi u saopćenju, saobraćajna/prometna dozvola će služiti kao potvrda o registraciji do njene zamjene. Proces godišnje registracije vozila neće biti moguć bez ovog dokumenta, osim u slučaju da ovaj dokument nije izdat već se umjesto njega koristi postojeća saobraćajna dozvola.

Vozači motornih vozila na svojim vozilima će morati posjedovati "stiker naljepnicu" koja se izdaje u MUP-u u procesu registracije. Na naljepnici će biti naznačen rok važenja registracije vozila. Vlasnik vozila naljepnicu lijepi na propisano mjesto na vozilu:

1. Unutrašnja strana vjetrobranskog stakla i to: za putničke automobile: gornji desni ugao, a za ostala vozila: donji desni ugao.

2. Za vozila bez vjetrobranskog stakla na zadnjoj registarskoj tablici iznad prve horizontalne linije.

Registarske tablice će se izdavati samo jednom i praktično će "pratiti vozilo“. Nove tablice će biti ispisane brojevima i slovima A, E, J, K, M, O, T u tehnici German FE type sa međunarodnom oznakom BiH i plavim poljem u lijevom dijelu tablice.

Iz nadležnih institucija upozoravaju građane da se neće vršiti masovna zamjena registarskih tablica, jer vozila u vlasništvu fizičkih i pravnih lica zadržavaju postojeće tablice dok je vozilo u njihovom vlasništvu. Samo u slučaju promjene vlasništva, vozilo dobija nove tablice koje će važiti dok je vozilo u upotrebi i "prate vozilo“ bez obzira na buduću promjenu vlasništva nad vozilom.

Izuzetak od zadržavanja postojećih tablica su vozila koja su kupljena po osnovu ugovora o leasingu, taksi vozila, vozila diplomatskih i konzularnih predstavništava u BiH i traktori, radne mašine, radna vozila i motokultivatori čija će dokumenta u roku od godinu dana od početka primjene novog koncepta registracije biti u potpunosti zamijenjena.

Također novina je da će i probne tablice biti od istog materijala od kojeg su i ostale tablice i iste će se vraćati nadležnom organu za registraciju prije preuzimanja novih tablica.

Poslove registracije vozila će, kao i do sada obavljati organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (nadležni organi) prema mjestu prebivališta, odnosno sjedišta za pravna lica.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: