Dogovor
188

Neće biti štrajka u JU" Djeca Sarajeva", Vlada odobrila konkurs za 51 radnika

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo je na današnoj sjednici donijela zaključak o davanju saglasnosti JU "Djeca Sarajeva" za raspisivanje Javnog konkursa za 51 radnu poziciju na neodređeno radno vrijeme.

Tim zaključkom su stvorene pretpostavke da sindikalna podružnica, koja djeluje u okviru SSOOiO FBiH donese odluku o stavljanju van snage Odluke o organizaciji štrajka upozorenja koji je trebao da se desi.

Prethodno je sindikalna povjerenica, Envera Šukman, sa v.d. direktoricom JU "Djeca Sarajeva", Jasminom Čongo 10. aprila potpisala Sporazum o minimumu poslova tokom štrajka, a Vijeće roditelja 13. aprila godine je podržalo štrajk upozorenja.

Podsjećamo, u organizaciji sindikalne podružnice JU "Djeca Sarajeva" početkom mjeseca je održan sastanak radnika vrtića na kojem je odlučeno da se u svim vrtićima održi polusatni štrajk upozorenja jer, kako je istaknuto, 136 od 355 radnika radi na određeno vrijeme, a među njima je više od pola onih koji rade duže od tri godine i 50 preko pet godina.

Iz sindikata su tada istakli da je glavni razlog za štrajk dugogodišnje ignorisanje problema rada na određeno vrijeme i prekidanja ugovora radnika po 60 dana.