Božo Ljubić
0

"Neće biti drastičnih izmjena trase koridora 5-c"

FENA
Božo Ljubić
Božo Ljubić
Ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić razgovarao je danas u Mostaru s entitetskim ministrima komunikacija Nailom Šečkanovićem i Nedjeljkom Čubrilovićem o pripremama za nastavak izgradnje Jadransko-jonske ceste od Ploča prema jugu i crnogorskoj granici.

Po riječima ministra Ljubića, današnji sastanak imao je za cilj da Federalna vlada i Vlada Republike Srpske ubrzano donesu odluke da izgradnju ove prometnice proglase od interesa i da se nakon toga stupi u kontakt s članicama Jadransko-jonske inicijative: Hrvatskom, Albanijom, Crnom Gorom i Grčkom, u cilju zajedničkih priprema i projektiranja te autoceste.

Govoreći o značaju Jadransko-jonske autoceste, ministar Ljubić je kazao kako će taj prometni pravac doprinijeti ekonomskom razvoju jugoistočne Hercegovine koja je, po njegovoj ocjeni, demografski i ekonomski devastirano područje.

"Ova cesta, BiH spaja sa zemljama jugoistočne Europe: Albanijom,Crnom Gorom i Grčkom, te na taj način BiH stavlja, na neki način, u centar prometa ove regije", ocijenio je ministar Ljubić, dodavši kako ova autocesta također povezuje koridor 5-C s jugoistokom Europe.

Ministar Ljubić osvrnuo se na peticiju lokalnog stanovništva Blagaja kod Mostara, koje se buni protiv predložene trase koridora 5-C, kazavši da je svaki autoput doprinio gospodarskom razvoju mjesta kroz koja prolazi, te da nema razloga za bojazan da će autocesta ugroziti ekonomski razvoj Blagaja.

Izrazio je nadu da će se iznaći zajednički interes, naglasivši da drastičnih izmjena trase koridora 5-C neće biti.

Podsjetio je da BiH ima obveze prema Svjetskoj banci i Europskoj razvojnoj banci, koje taj projekt kreditiraju s oko milijardu maraka.

Što se tiče dinamike izgradnje koridora 5-C, Ljubić je najavio da u prvoj polovici sljedeće godine počinje izgradnja na četiri točke, i to: kod Svilaja, na rijeci Savi, zatim nastavak radova na dionici od Kaknja prema Zenici, dionica Sarajevo – Tarčin, te dionica od Počitelj prema granica s Hrvatskom.

Projekt se odvija u skladu s dinamikom studije izvodljivosti, te bi trebao biti završen do 2012. godine, zaključio je ministar komunikacija i prometa BiH Božo Ljubić.