O inicijativi Obhođaša
0

'Neće biti dodatnih izdvajanja za osiguranje ministara'

FENA
"Neće biti izdvajanja dodatnih financijskih sredstava za osiguranje federalnih ministara", izjavio je danas u Mostaru federalni premijer Nedžad Branković, komentirajući inicijativu federalnog ministra prostornog uređenja Salka Obhođaša da se pojača osiguranje ministara.

"To je jedna dobra inicijativa jer s vremena na vrijeme ministri imaju određene neugodnosti prilikom putovanja, odnosno prilikom obavljanja dužnosti. Na današnjoj sjednici Vlade imali smo raspravu u tome i zadužili smo Federalni MUP da analizira sve primjedbe koje su dane od strane ministara kako bi se funkciji ministra dao dignitet. Problem je kod nas što se prije svega osoba gleda po imenu i prezimenu, a ne po funkciji koju obnaša", pojasnio je federalni premijer na Aktuelnom satu, tokom kojeg je premijer odgovarao na novinarska pitanja.

Dodao je da će Vlada FBiH napraviti ukupnu analizu troškova osiguranja osoba i objekata, te da će iznaći način kako bi se ti, kako je kazao, tehnički problemi u funkcioniranju ministarstava, uspješno riješili.

Prema pisanju današnjeg Dnevnog avaza, federalni ministar prostornog uređenja Salko Obhođaš zatražio je da svi ministri u Vladi FBiH imaju posebno osiguranje i pratnju policije prilikom svih putovanja, posjeta županijama, RS i inozemstvu. Kako tvrdi taj list, za ispunjenje tih zatjeva trebalo bi angažirati više od 100 federalnih policajaca, dok bi ukupno za osiguranje ministara trebalo izdvajati od šest do osam milijuna maraka godišnje.

Premijer Vlade FBiH Nedžad Branković tijekom Aktuelnog sata osvrnuo se i na izjavu predsjednika njegove stranke Sulejmana Tihića da nije dovoljno energičan u svom poslu.

"Izjavu sam doživio kao podršku rada premijera i rada Vlade. Tihić je dobro uočio da ima dosta pokušaja mješanja u premijerov posao i ovom izjavom mi je dao javnu podršku da energičnije preiuzmem sve funkcije premijera", kazao je Branković.