CK blizu povlačenja
21

Nebriga države: Centar za migrante u Salakovcu pred humanitarnom katastrofom

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Očekivanje zime smanjilo je odlaske migranata iz Centra u Salakovcu gdje trenutno imaju obezbijeđene sve uslove za boravak. Ipak, situacija je daleko od idealne, zbog nebrige države i međunarodnih organizacija Crveni križ razmišlja o povlačenju, što bi dovelo do humanitarne katastrofe.

Broj migranata smještenih u Centru Salakovac stalno je varirao od 18. maja kad su prvim autobusima došli iz Sarajeva u Hercegovinu. Broj je znao biti i manji od stotinu, ali je dolazak jeseni i očekivanje zime zaustavilo mnoge u napredovanju prema zapadu. U Hercegovini će mnogi zimovati, pa tek onda krenuti u nastavak puta.

Edin Denjo, direktor Centra nam kaže kako je stanje uredno, korisnicima obezbijeđeno sve potrebno za dostojan boravak, a kapaciteti potpuno ispunjeni.

Stanje daleko od dobrog

"Jutros ih je bilo tačno 211, a već neko vrijeme je broj onih koji odlaze mnogo manji nego ranije. Preko Crvenog križa smo obezbijedili tri obroka dnevno. Svako je dobio još po jedno ćebe, a dobiti će i grijalicu", kaže nam Denjo.

Problem zdravstvene zaštite, koji je bio aktuelan neko vrijeme, regulisan je potpisanim ugovorima.

"Primarna zdravstvena zaštita obezbijeđena je ugovorom koji je s lokalnom bolnicom potpisalo Ministarstvo sigurnosti. Sekundarnu je obezbijedio UNHCR preko jedne nevladine organizacije", izjavio je direktor Centra.

Stanje je ipak daleko od dobrog. Crveni križ Grada Mostara, jedina organizacija koja je cijelo vrijeme aktivna u Salakovcu, na izmaku je vlastitih kapaciteta, a nezadovoljna izostankom konkretnog djelovanja od državnih organa i međunarodnih organizacija, razmatra i opciju povlačenja.

"U Salakovcu je trenutno smješteno migranata i preko optimalnog broja. Još gledamo šta se može uraditi, do kraja mjeseca imamo dovoljno hrane i higijenskih potrepština. Osigurali smo danas i dodatnih 60 radijatora, ali je pitanje šta će se desiti nakon 1. novembra jer mi nemam više nikakvih naznaka ko bi nam mogao pomoći", kazao je Alen Kajtaz, sekretar Crvenog križa Grada Mostara.

Čeka se reakcija nadležnih

Saznajemo kako je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) obavijestila da neće djelovati u Salakovcu, dok se ne riješe nesporazumi s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, te kako je cijeli ovaj period nedostajalo drugih aktivnih organizacija. IOM je u Salakovcu aktivan bio sam petnaestak dana nakon dolaska migranata.

"Crveni križ Grada Mostara je iscrpio sve svoje mogućnosti, posebno u ovom dosadašnjem periodu koji smo skoro sami iznijeli. U slučaju da ne bude konkretne pomoći i potpisanih ugovora, mi ćemo se najvjerovatnije povući u prvoj polovini novembra. Ne možemo dovesti organizaciju na prosjački štap i zanemariti druge projekte, prije svega zbog nezainteresovanosti administracije, kao domaće, tako i strane", izjavio je Kajtaz.

Reakcija se očekuje od države, Crvenog križa BiH, međunarodnih organizacija UNHCR, IOM...

"Prijeti humanitarna katastrofa, možemo to i tako nazvati. Pozivam sve odgovorne institucije da prestanu s igrom, da sjednu i dogovore konkretne poteze. Prije svega da se definiše ko će šta raditi, a sve kako bi se pomoglo ljudima kojima je pomoć najpotrebnija", kaže nam na kraju Alen Kajtaz.