BiH
0

Nebojša Radmanović se sastao sa Gerijem Robinsom

FENA
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojša Radmanović primio je danas ambasadora Gerija Robinsa, novoimenovanog šefa Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, u nastupnu posjetu.

Radmanović je Robinsu poželio dobrodošlicu u BiH i izrazio nadu da će njegov mandat biti uspješan, na opštu dobrobit BiH i misije OEBS-a. Ambasador Robins je zahvalio Radmanoviću za prijem i riječi dobrodošlice, izražavajući očekivanje da će OEBS i organi BiH zajedno sarađivati na mnogim pitanjima iz djelokruga rada Misije OEBS-a.

Radmanović je pozitivno ocijenio dosadašnji angažman međunarodne zajednice u BiH, posebno onaj njen dio koji se odnosi na stabilizaciju bezbjednosti, te obnovu i rekonstrukciju ekonomske sfere društva, ali da je došlo vrijeme da se izvrši rekonfiguracija međunarodnog angažmana u BiH, u onim oblastima u kojima veću odgovornost treba da preuzmu domaći organi i izabrani predstavnici BiH.

Ambasador Robins je istakao da se od domaćih vlasti očekuje mudrost i hrabrost za izvođenje svih potrebnih promjena koje stoje pred BiH. On je iznio stav da će OEBS, kao i do sada, pružiti svu potrebnu pomoć BiH, ali će poštovati i odgovornost domaćih vlasti.

Radmanović je posebno apostrofirao dvije oblasti, bezbjednost i obrazovanje, u kojima OEBS i organi BiH mogu preduzeti nove aktivnosti za izvođenje neophodnih reformi koje bi nas približile evropskim vrijednostima društva, saopćeno je iz kabineta Radmanovića.