MUP RS-a
0

'Ne znamo da li je Željko Milovanović još u RS-u'

FENA
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo nije mogao danas da potvrdi da se Željko Milovanović, osumnjičeni za ubistvo Ive Pukanjica i Nike Franjića, nalazi u RS-u i BiH.

"Mi ne znamo da li se Milovanović nalazi na području RS-a, ali naša aktivnost je takva da ta osoba svakog časa ili jeste ili može, eventualno, ponovo da se nađe na ovom prostoru“, rekao je Čađo precizirajući da se rad na traženju i hapšenju Milovanovića odvija vrlo intenzivno.

Čađo je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da je Milovanović bio predmet rada policije i u prethodnom periodu i hapsila ga je policija RS-a 2005. godine, ali da ga je Sud BiH oslobodio.

Potvrdio je da je potraga za Milovanovićem po tom ranijem osnovu po kojem je bio hapšen - obustavljena. "Milovanović je bio predmet istrage i po osnovu nekih drugih radnji“, rekao je Čađo ne želeći da sada govori o tim detaljima.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova je kazao i da je nedavna akcija policije na pronalasku i pretresu lokacija koje je Milovanović koristio u Doboju profesionalno izvedena te odbacio navode da je bilo propusta.

"Želim da demantujem sve one navode koji se odnose na neadekvatan ili neprofesionalan rad policije RS-a“, rekao je ministar. Dodao je da je entitetska policija ovom slučaju pristupila veoma odgovorno i profesionalno i sve njene reakcije bile su koordinirane s drugim sigurnosnim agencijama.

Naveo je i da je veoma brzo ostvarena dobra i profesionalna saradnja sa svim sigurnosnim agencijama u BiH i regiji koje mogu svojim radom doprinijeti rješavanju ovog slučaja.

Čađo nije mogao da govori da li se Milovanović može dovesti u vezu i s još nekim slučajevima postavljanja eksplozivnih naprava u RS-u, kao što je "slučaj Vukelić“ i "slučaj Mačar“.

Nije mogao ni reći da li je Željko Milovanović imao pomagače tokom bijega iz Doboja.

Ministar policije je dodao da će sve ono što je pronađeno na pretresenim lokacijama u Doboju biti imput policiji da svaki detalj tokom provođenja istrage pažljivo razmotri i procijeni okolnosti koje mogu uputiti policiju na izvršenje bilo kojeg krivičnog djela u prošlosti.

Također, Milovanović se po nekim osnovama dovodio i u vezi s osobama koje su bile osumnjičene i za pripremu atentata na premijera RS-a Milorada Dodika prije dvije godine, ali Čađo nije mogao da iznosi više detalja o tome.