Rasprava u Sudu BiH
0

Ne zna se zašto je Abu Hamza prijetnja za BiH

Sarajevo-x.com
U Sudu BiH danas je održana sjednica Vijeća povodom zahtjeva Imada Al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza za privremni boravak u BiH. Naime, Abu Hamza se zbog sumnje da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, od 6. oktobra prošle godine nalazi u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.

"Moj klijent je zatražio privremeni boravak na osnovu braka i porodice, jer su njegova supruga i djeca bh. državljani. Također, Evropski sud za ljudska prava u u Strasbourgu je obustavio deportaciju Abu Hamze, a Ustavni sud BiH je u vezi njegovog boravka u BiH donio već dvije odluke u našu korist. Vijeće Suda BiH danas je održalo raspravu povodom odluka Ustavnog suda“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com advokat Osman Mulahalilović.

Na javnoj raspravi je prisustvovao i pravobranilac BiH Sead Zukanović. On je kazao da je Abu Hamza prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Međutim, Pravobranilaštvo nije tu činjenicu potkrijepilo dokumentima.

Naime, dokumenti koje su Državna agencija za istrage i zaštitu i Obavještajno-sigurnosna agencija dostavile Ministarstvu sigurnosti BiH su strogo povjerljivi. Iako je Vijeće tražilo da se sa dokumenta skine oznaka 'strogo povjerljivo' kako bi Abu Hamza i njegov advokat znali za koja djela je Abu Hamza osumnjičen, Ministarstvo sigurnosti BiH nije dopustilo da se oznake skinu, tako da Abu Hamza i ne zna zašto predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

"Kako da se Abu Hamza brani da ne predstavlja, kada uopće ne zna zašto predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Njegova ljudska prava su ugrožena, te je Abu Hamza tužio Ministarstvo sigurnosti BiH“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Mulahalilović.

Sud BiH će odluku o privremenom boravku Abu Hamze u BiH donijeti u roku 30 dana.