Protesti u Mostaru
0

'Ne želimo plaćati rastrošnost Vlade i Skupštine'

FENA
Foto: RTV Mostar
Foto: RTV Mostar
Preko petsto policajaca, prosvjetnih radnika, državnih službenika i namještenika okupilo se danas ispred zgrade Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona protestvujući zbog odluka kantonalne Vlade o smanjenju plata za 15 posto proračunskim korisnicima u tom kantonu.

Sindikati obrazovanja, policije i državnih službenika i namještenika, uz povike dole vlada, ponovili su još jednom da su jedinstveni u svojim zahtjevima te da ne pristaju na smanjenje plata.

"Skupili smo se s nakanom da gospoda iz Skupštine ne potvrdi odluku Vlade HNK-a o smanjenju plata za 15 posto te da jasno i glasno kažemo ovoj vladi da mora odstupiti što prije kako bi što manje štete nanijela narodu", kazao je predsjednik Unije neovisnih sindikata Josip Milić.

On je dodao kako, osim smanjenja plata, postoji i drugi načini da sve normalno funkcioniše u kantonu, a kao primjer naveo je smanjenje materijalnih troškova, toplog obroka i drugih naknada.

Također, istakao je da se ovogodišnji proračun puni za 15 posto manje, a ne 30 posto, kako su u Vladi HNK-a tvrdili kada su donosili odluku o smanjenju plata.

Milić je podržao i inicijativu SDP-a da se plate nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti i njihovim savjetnicima smanje za 30 posto, a ne da se udara po džepu onih najslabijih.

Mislimo da je nenormalno da gospoda u Skupštini primaju i platu i paušal za svoj nerad, kazao je Milić.

Predsjednik Neovisnog sindikata državnih službenika i namještenika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu Jakiša Staničić poručio je kako službenici i namještenici u tom kantonu ne žele plaćati rastrošnosti Vlade i Skupštine HNK-a.

Ministar obrazovanja HNK Esad Dželilović kazao je kako sindikati imaju pravo štrajkovati, ali da po njegovom mišljenju štrajk u ovom trenutku nije opravdan.