BiH
196

Ne zaboravljajmo: "Ranjena bolnica" je priča o našim herojima u bijelom

Piše: N. J.
Agencija Propaganda napravila je dokumentarni film "Ranjena bolnica" koji govori o ratnoj ulozi Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu. Autorica ovog dokumentarnog filma je novinarka Merima Spahić.

Riječ je o ratnoj priči o ljekarima, istinskim herojima u bijelom, koji su radili u nemogućim uslovima i spašavali pacijente u Sarajevu od 1992. do 1995. godine.

Dokumentarni film je ispričan kroz prizmu dječaka Marka koji je u Sarajevu teško ranjen, a kojem je geler granate skoro otkinuo nogu. Uz sve ljekarske napore, radeći u nemogućim uslovima da mu spasu život, uostalom kao i drugim stanovnicima opkoljenog Sarajeva, Marko je danas zdrav, sretan i uspješan atletičar.

Film traje 41 minutu, a sniman je u februaru i martu 2013. godine. Priča o bolnici je trajni dokument zasnovan na svjedočenju i humanosti ljekara, ali i hrabrosti i snazi građana Sarajeva da prežive 1.425 dana opsade grada.

U filmu su zastupljene izjave brojnih aktera i sudionika barbarskog uništavanja grada, a među njima su: Valerijan Žujo, doktori Šukrija Đozić, Milan Mandilović, Milena Lovre-Bilbija, Jasmina Gutić, Ibrahim Pačo, bivši direktor Opće bolnice dr. Bakir Nakaš, estradna umjetnica Hanka Paldum, bivši direktor Privredne banke, amputirac, Božo Pašagić, Don Luka Brković i drugi.

Opća bolnica u Sarajevu osnovana je 1866. godine za vrijeme turske vladavine i u svojoj je historiji okusila lijepa, ali i najcrnja ratna vremena, kao tih 1990-ih godina. Danas je ljepša nego ikad.

Ovaj film vraća trunku onog bosanskog inata protkanog dušom anđela koji je ušao u to teško doba rata u BiH u svakog heroja u bijelom i dao mu snage da izdrži ono što je nadljudsko.

Priča o Općoj bolnici i njenom funkcionisanju u periodu proteklog rata dolazi u dobro vrijeme, kada pomalo zaboravljamo ono što nam se dešavalo. Zaboraviti nešto, to je u opisu karaktera svakog Bosanca i Hercegovca. Danas, kada živimo život u punoj brzini i zbog toga se često nemamo kad osvrnuti unazad, često zaboravimo gdje su naši heroji i gdje su oni koji dadoše svoje živote, da bismo mi danas bili tu gdje jesmo.