BiH
164

Ne zaboravite pomjeriti kazaljke na satu, počinje zimsko računanje vremena

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U noći sa subote na nedjelju, tačnije 30. oktobra u tri ujutro, završava ljetno računanje vremena i počinje zimsko računanje vremena pomjeranjem kazaljki jedan sat unazad.

Tako će umjesto tri, biti dva sata ujutro što znači da ćete moći duže spavati. Sat se pomiče radi uštede energije i kako bi više provodili vremena na dnevnoj svjetlosti.

Podsjetimo i da se samim time i pomjera jeftina tarifa električne energije od 13:00 do 15:00 sati i od 22:00 do 07:00 sati ujutro.

Pomjeranje kazaljki ne događa se u svim državama svijeta, niti se kod onih koji miču kazaljke događa u isto vrijeme. Rusija, Bjelorusija i Ukrajina ukinule su praksu pomicanja kazaljki, a Dmitrij Medvedev tu je odluku objasnio dobrom za zdravlje stanovništva. U posljednje vrijeme sve je više zagovornika da je pomjeranje kazaljki besmisleno. da šteti zdravlju i da izaziva depresiju.

Uvođenje tzv. ljetnog računanja vremena izvorno je predloženo radi štednje energije kao 'Daylight Saving Time' (DST). Prvi je 1784. godine predložio Benjamin Franklin u jednom eseju koji je poslao urednicima jednog pariškog lista. Prelazak je prvi put službeno proveden u dijelu Kanade 1908., a potom su ga 1916. godine uvele Njemačka i Austrougarska za I. svjetskog rata, radi uštede goriva. Ideje se ponovno sjetila Francuska tokom naftne krize 1972. Iako pomjeranje kazaljki nisu urodila nikakvim mjerljivim uštedama, Njemačka je slijedila Francusku, a za njom su se povele i brojne druge evropske zemlje.

Vezani članci