BiH
123

Ne zaboravite noćas pomjeriti kazaljke na satu

Klix.ba
U noći sa subote na nedjelje počinje zimsko računanje vremena u Evropi. Tako će se kazaljke na satu u 3 sata ujutro pomjeriti za jedan sat unazad, na 2 sata. Noć će, tako, biti duža, što znači i više sna.

Pomjeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, uz obrazloženje da se time produžava dan, postižu uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Moguće je da će neki osjetiti posljedice pomjeranja kazaljki na satu u vidu pospanosti, manjka energije, osjećaja umora i slabe koncentracije. No, to ne bi trebalo trajati duže od nekoliko dana dok se naš organizam ne privikne na tu promjenu.

U skladu sa zimskim računanjem vremena doći će i do promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova (period kada je tzv. jeftinija i skuplja električna energija), saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, električna energija utrošena radnim danima i subotom u periodima od 13 do 16 sati i od 22 do sedam sati, obračunavat će se prema nižoj tarifi (NT).

Nedjeljom se za ovu kategoriju potrošnje, niža tarifa primjenjuje cijeli dan, saopćeno je danas iz Službe za komunikacije Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Za ostale kupce JP EPBiH (kupci koji električnu energiju preuzimaju na 110 kV naponu i više, kupci koji električnu energiju preuzimaju na 35 i 10 (20) kV naponu, te ostala potrošnja na 0,4 kV naponu i javna rasvjeta na 0,4 kV naponu), električna energija utrošena radnim danima u periodu od 22 do sedam sati, obračunavat će se prema nižoj tarifi (NT).

Za ovu kategoriju potrošnje, niža tarifa se primjenjuje subotom i nedjeljom cijeli dan. Cijena električne energije za domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila, iznosi 12,82 feninga/kWh.

Za dvotarifna brojila cijena više tarife iznosi 16,02 feninga/kWh, a cijena niže tarife 8,01 feninga/kWh.

Iz Elektroprivrede podsjećaju da je prema tarifnim stavovima koje je donijela Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) i koji se primjenjuju od 1. jula 2011. godine, cijena električne energije ista tokom cijele godine.

Vezani članci