{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Ne valja nam udžbenik geografije "National Geographica"?

S
30.8.2010. u 14:55
0
35
Ne valja nam udžbenik geografije "National Geographica"?
0
Ne valja nam udžbenik geografije "National Geographica"?
Sa pres-konferencije (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Gledajući direktora grupacije "Klett" za jugoistočnu Evropu, Roka Kvaternika, kako novinarima na pres-konferenciji kroz primjere pokušava objasniti više nego očitu korupciju u odabiru udžbenika u BiH, lako se moglo zamisliti koliko je poteškoća mogao imati onaj ko je ljudima prvi put predstavio točak.
"Više od 15 godina sam u poslu izdavaštva, član sam Evropskog udruženja izdavača, ali toliko nelogičnosti i grešaka u sistemu odabira udžbenika nisam vidio nigdje! Nevjerovatno je kakvih primjera ima, od sistema odobravanja bodovanjem u kojem ista grupa recenzenata jedne godine određeni udžbenike ocjenjuje najboljim, a sljedeće najgorim, pa do toga da ministar u nekom kantonu jednostavno ukine fiziku u sedmom razredu osnovne škole", iznio je Kvaternik neka od saznanja do kojih je došao tokom proteklih nekoliko godina rada u BiH.

Pojasnio je jednostavnim rječnikom kako mnogi primjeri, poput navedenog sa recenzijama ili onoga da je udžbenik u kojem piše da vuk živi na drvetu i dalje u upotrebi, ukazuju na veliku mogućnost da se radi o sumnjivom načinu odabira koji otvara mogućnost za korupciju. Dodao je kako prezentacija izvještaja služi kako bi se javnosti skrenula pažnja na očit problem, ali i nadležnima koji bi trebali istpitati sve sumnjive situacije. Naveo je primjer da je odbijen udžbenik geografije "National Geographica"!

Prijedlozi Kvaternika i njegove grupacije su da nastavnik mora imati mogućnost da sam bira udžbenike kojima će se služiti, a koje ocijeni najboljima, kao što je slučaj u ostalim evropskim zemljama; ukidanje sistema odobravanja ili njegovo svođenje na nivo tehničkog pitanja; ukidanje ograničenja broja udžbenika kako bi se stvorila zdrava tržišna utrka u kojoj bi kvalitetni udžbenici "isplivali"; te potpuna transparentnost finansiranja.

Na press-konferenciji su istaknuti i primjeri zemalja kakva je Austrija, koja sa 90 odsto učestvuje u nabavci udžbenika svake godine, Estonije, Finske i Norveške koje stopostotno finansiraju nabavku udžbenika, kao što to rade Švedska, Švicarska i Velika Britanija, ali i primjer Bugarske, koja za nabavku udžbenika izdvaja 20 miliona eura godišnje.

Poslije svega, Kvaternik je zasut pitanjima o tome ko je kriv za sve to, ko konkretno daje i prima mito, kako promijeniti sistem, i sve ostalo što je u nadležnosti ministarstava, tužilaštava i na šta je tokom poduže prezentacije čovjek i pokušavao ukazati. U objašnjavanje se uključio i Muamer Kodrić, urednik izdavačke kuće "Klett BiH", ali bezuspješno, nakon čega se konferencija "rasula", a mali broj novinara je nakon sat i pol press-konferencije ostao na prezentaciji Paula Hedlunda, direktora najveće izdavačke kuće u Norveškoj, koji je predstavio pozitivne primjere iz zemalja Evropske unije...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: