Korupcija u školstvu
0

FOTO / Ne valja nam udžbenik geografije "National Geographica"?

Piše: A. Panjeta
Sa pres-konferencije (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sa pres-konferencije (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Gledajući direktora grupacije "Klett" za jugoistočnu Evropu, Roka Kvaternika, kako novinarima na pres-konferenciji kroz primjere pokušava objasniti više nego očitu korupciju u odabiru udžbenika u BiH, lako se moglo zamisliti koliko je poteškoća mogao imati onaj ko je ljudima prvi put predstavio točak.

"Više od 15 godina sam u poslu izdavaštva, član sam Evropskog udruženja izdavača, ali toliko nelogičnosti i grešaka u sistemu odabira udžbenika nisam vidio nigdje! Nevjerovatno je kakvih primjera ima, od sistema odobravanja bodovanjem u kojem ista grupa recenzenata jedne godine određeni udžbenike ocjenjuje najboljim, a sljedeće najgorim, pa do toga da ministar u nekom kantonu jednostavno ukine fiziku u sedmom razredu osnovne škole", iznio je Kvaternik neka od saznanja do kojih je došao tokom proteklih nekoliko godina rada u BiH.

Pojasnio je jednostavnim rječnikom kako mnogi primjeri, poput navedenog sa recenzijama ili onoga da je udžbenik u kojem piše da vuk živi na drvetu i dalje u upotrebi, ukazuju na veliku mogućnost da se radi o sumnjivom načinu odabira koji otvara mogućnost za korupciju. Dodao je kako prezentacija izvještaja služi kako bi se javnosti skrenula pažnja na očit problem, ali i nadležnima koji bi trebali istpitati sve sumnjive situacije. Naveo je primjer da je odbijen udžbenik geografije "National Geographica"!

Prijedlozi Kvaternika i njegove grupacije su da nastavnik mora imati mogućnost da sam bira udžbenike kojima će se služiti, a koje ocijeni najboljima, kao što je slučaj u ostalim evropskim zemljama; ukidanje sistema odobravanja ili njegovo svođenje na nivo tehničkog pitanja; ukidanje ograničenja broja udžbenika kako bi se stvorila zdrava tržišna utrka u kojoj bi kvalitetni udžbenici "isplivali"; te potpuna transparentnost finansiranja.

Na press-konferenciji su istaknuti i primjeri zemalja kakva je Austrija, koja sa 90 odsto učestvuje u nabavci udžbenika svake godine, Estonije, Finske i Norveške koje stopostotno finansiraju nabavku udžbenika, kao što to rade Švedska, Švicarska i Velika Britanija, ali i primjer Bugarske, koja za nabavku udžbenika izdvaja 20 miliona eura godišnje.

Poslije svega, Kvaternik je zasut pitanjima o tome ko je kriv za sve to, ko konkretno daje i prima mito, kako promijeniti sistem, i sve ostalo što je u nadležnosti ministarstava, tužilaštava i na šta je tokom poduže prezentacije čovjek i pokušavao ukazati. U objašnjavanje se uključio i Muamer Kodrić, urednik izdavačke kuće "Klett BiH", ali bezuspješno, nakon čega se konferencija "rasula", a mali broj novinara je nakon sat i pol press-konferencije ostao na prezentaciji Paula Hedlunda, direktora najveće izdavačke kuće u Norveškoj, koji je predstavio pozitivne primjere iz zemalja Evropske unije...