Tihić Lajčaku
0

"Ne treba nam neefikasna konferencija"

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić rekao je danas u razgovoru sa slovačkim ministrom vanjskih poslova Miroslavom Lajčakom da bi bi bilo štetno održati u aprilu konferenciju političkih stranaka o ustavnim promjenama koja bi imala veoma mali domet.

Tihić je u izjavi za Fenu nakon sastanka rekao da je Lajčak želio čuti mišljenje SDA, ali i drugih političkih stranaka o eventualnim razgovorima ili konferenciji pod španskim predsjedanjem, koja se, kako je razumio Tihić, prvenstveno tiče provođenja odluke Doma za ljudska prava i eventualno nekih manjih segmenata butmirskog paketa.

To bi, smatra on, trebalo da znači usvajanje neke deklaracije da će se nakon izbora raditi na ustavnoj reformi.

Tihić je kazao Lajčaku da je to daleko manje i od butmirskog i od aprilskog paketa, da u ovoj godini ne treba raditi nikakve ustavne reforme, a pogotovo da ne treba donositi neke deklaracije.

"Takvih deklaracija imamo koliko god hoćete, počevši od one od 21. novembra 2005. godine, na desetu godišnjicu Daytona, kada su svi politički lideri pred tadašnjom američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice potpisali da će raditi ustavne reforme, pa onda srušili aprilski paket, pa prudski proces i na kraju butmirski paket", rekao je predsjednik SDA.

Tihić zato smatra da bi to bilo štetno i nepotrebno organizirati takvu konferenciju koja ne bi uspjela i koja bi imala veoma mali domet, samo najave mogućih rješenja nakon izbora.

"Samo bi se omogućila prilika onima koji se i do sada nisu uspjeli dogovoriti da se opet "busaju u prsa" kako su oni veliki Bošnjaci, veliki Hrvati ili veliki Srbi i tako prikupljaju poene u izbornoj godini, a i sam april 'asocira na onaj april', tako da je bolje ne dirati ništa do izbora", rekao je u izjavi Feni predsjednik SDA Sulejman Tihić.