Žene Srebrenice
0

"Ne smije se dozvoliti puštanje na slobodu Biljane Plavšić“

FENA
Na danas održanim mirnim protestima u Tuzli predstavnice Udruženja građana "Žene Srebrenice" zatražilo je od suda u Haagu i Švedskoj da se ne dozvoli prijevremeno puštanje na slobodu Biljane Plavšić koja izdržava kaznu zbog ratnih zločina.

Istovremeno su od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju zatražile konačno objavljivanje takozvanih zaštičenih dokumenata zbog čijeg skrivanja od javnosti je BiH praktički izgubila u procesu protiv Srbije u tužbi za genocid.

"Ujedinjene nacije, Evropska unija i većina zapadnih zemalja odigrale su sramnu ulogu u padu Srebrenice, kada je nestalo i ubijeno oko 10.000 ljudi. Oni nikada neće sprati ovu crnu mrlju iz historije čovječanstva“, poručile su u četvrtak u Tuzli žene Srebrenice.

Uz konstataciju da je još jako puno zločinaca koji se slobodno kreću na prostorima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, majke Srebrenice podsjetile su da spor proces ekshumacije i nužnost da se ovaj posao što prije mora završiti prvenstveno radi doznavanja potpune istine o stradanju u Srebrenici.

Mirnom protestu pridružile su im se i podršku pružile "Žene u crnom“ iz Beograda.