{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne smije se dozvoliti novi aprilski paket"

S
28.5.2009. u 08:50
0
10
"Ne smije se dozvoliti novi aprilski paket"
0
"Ne smije se dozvoliti novi aprilski paket"
Potpredsjednik Republike Srpske /RS/ Davor Čordaš izjavio je da se u procesu ustavnih promjena ne smije doći u situaciju kao prije tri godine, kada je pao "aprilski paket".
''Na ustavnim promjenama možemo 'zakovati' stvari i doći do sličnog rezultata kao što smo imali prije tri godine kada je pao 'aprilski paket'. Uvjeren sam da će u kratkom vremenu biti ostvareno ono što nam je zadato. Političari koji ne budu sarađivali, ili će se morati skloniti, ili će biti uklonjeni sa političke scene", rekao je Čordaš i naglasio da BiH ne može ostati kao pusto ostrvo, jer to Amerika neće dozvoliti.

Čordaš je za "Nezavisne novine" rekao da ustavna reforma nije pitanje prudskog procesa i trojice lidera, već predstavnika svih političkih stranaka u parlamentu BiH i njihove odgovornosti, kako za sadašnjost, tako i za budućnost.

"Tri lidera su ljudi koji nose ideju, ali su jasno rekli da se do kraja moraju uključiti svi da bi zaživio prudski proces. Da bi u Ustavu BiH bilo šta bilo izmijenjeno, mora se doći do dvotrećinske većine u parlamentu. Predstavnici tri političke stranke nisu dovoljni da bi bio donesen bilo koji korak u promjeni Ustava BiH, a kada je riječ o Prudu, već je dobar dio iz sporazuma zaživio - od pitanja državne imovine, distrikta Brčko, fiskalnog savjeta, a najavljuje se i rekonstrukcija Savjeta ministara BiH", naglasio je Čordaš.

On je uvjeren da će se naći dovoljno snaga u BiH za ustavnu reformu, ali u ovoj godini, jer ako se bilo šta prenese u sljedeću godinu, koja je izborna, tada će ponovo nastupiti ona retorika za koju su SAD jasno poručile da je neće tolerisati.

Čordaš smatra da je poruka SAD jasna - da političari koji se budu vraćali u prošlost i koji budu koristili nacionalnu retoriku prošlosti neće imati perspektivu da ostanu u politici.

"I Federacija BiH i RS svoje maksimalističke zahtjeve treba da svedu na razumnu mjeru. Kada je riječ o entitetskom glasanju, mislim da će ono biti riješeno ako se dogovorimo o budućem ustrojstvu BiH, koji će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda", rekao je Čordaš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: