{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne smije se dozvoliti novi aprilski paket"

S
28.5.2009. u 08:50
0
10
"Ne smije se dozvoliti novi aprilski paket"
0
"Ne smije se dozvoliti novi aprilski paket"
Potpredsjednik Republike Srpske /RS/ Davor Čordaš izjavio je da se u procesu ustavnih promjena ne smije doći u situaciju kao prije tri godine, kada je pao "aprilski paket".
''Na ustavnim promjenama možemo 'zakovati' stvari i doći do sličnog rezultata kao što smo imali prije tri godine kada je pao 'aprilski paket'. Uvjeren sam da će u kratkom vremenu biti ostvareno ono što nam je zadato. Političari koji ne budu sarađivali, ili će se morati skloniti, ili će biti uklonjeni sa političke scene", rekao je Čordaš i naglasio da BiH ne može ostati kao pusto ostrvo, jer to Amerika neće dozvoliti.

Čordaš je za "Nezavisne novine" rekao da ustavna reforma nije pitanje prudskog procesa i trojice lidera, već predstavnika svih političkih stranaka u parlamentu BiH i njihove odgovornosti, kako za sadašnjost, tako i za budućnost.

"Tri lidera su ljudi koji nose ideju, ali su jasno rekli da se do kraja moraju uključiti svi da bi zaživio prudski proces. Da bi u Ustavu BiH bilo šta bilo izmijenjeno, mora se doći do dvotrećinske većine u parlamentu. Predstavnici tri političke stranke nisu dovoljni da bi bio donesen bilo koji korak u promjeni Ustava BiH, a kada je riječ o Prudu, već je dobar dio iz sporazuma zaživio - od pitanja državne imovine, distrikta Brčko, fiskalnog savjeta, a najavljuje se i rekonstrukcija Savjeta ministara BiH", naglasio je Čordaš.

On je uvjeren da će se naći dovoljno snaga u BiH za ustavnu reformu, ali u ovoj godini, jer ako se bilo šta prenese u sljedeću godinu, koja je izborna, tada će ponovo nastupiti ona retorika za koju su SAD jasno poručile da je neće tolerisati.

Čordaš smatra da je poruka SAD jasna - da političari koji se budu vraćali u prošlost i koji budu koristili nacionalnu retoriku prošlosti neće imati perspektivu da ostanu u politici.

"I Federacija BiH i RS svoje maksimalističke zahtjeve treba da svedu na razumnu mjeru. Kada je riječ o entitetskom glasanju, mislim da će ono biti riješeno ako se dogovorimo o budućem ustrojstvu BiH, koji će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda", rekao je Čordaš.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: