Ministarstvo finansija i trezora BiH
0

"Ne priprema se nikakav udar na budžet BiH"

FENA
Prijedlog odluke o radnopravnom statusu izabranih osoba i imenovanih dužnosnika u institucijama BiH nakon isteka mandata ne obuhvaća državne rukovodne službenike, saopćeno je danas iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Navodi se da Ministarstvo financija i trezora BiH ne priprema nikakav udar na budžet BiH, kako su to danas objavili određeni mediji, već je, u cilju preciziranja odredbi Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme produljenog radnopravnog statusa izabranih osoba i imenovanih dužnosnika u institucijama BiH, pripremilo Prijedlog odluke o dopuni Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme produženog radnopravnog statusa izabranih osoba i imenovanih dužnosnika u institucijama BiH.

Sukladno odredbama predmetne Odluke, izabranim dužnosnicima i nositeljima dužnosti, smatraju se članovi Predsjedništva BiH, predsjedatelj, ministri i zamjenici ministara Vijeća ministara BiH, ravnatelji i zamjenici ravnatelja tijela državne uprave, agencija, direkcija, zavoda, ustanova i drugih institucija BiH koji su izabrani i imenovani od Predsjedništva BiH, domova Parlamentarne skupštine BiH ili Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, a koji nisu obuhvaćeni Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH odnosno za čiji je izbor ili imenovanje suglasnost dalo Predsjedništvo BiH, domovi Parlamentarne skupštine BiH ili Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara BiH.

Dakle, ističe se, Prijedlogom odluke, kao nositelji prava na predmetnu naknadu nisu obuhvaćeni rukovodni državni službenici.

Ministarstvo finansija i trezora je Prijedlog Odluke o dopuni odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme produljenog radnopravnog statusa izabranih osoba i imenovanih dužnosnika u institucijama BiH dostavilo Ministarstvu pravde BiH i Uredu za zakonodavstvo na mišljenje.

Ministarstvo finansja i trezora, do danas, nije zaprimilo mišljenje navedenih dviju institucija.

Pravo na naknadu za vrijeme produljenog radno-pravnog statusa izabranih osoba i imenovanih dužnosnika utvrđeno je Zakonom o platama i naknadama u institucijama BiH.

Na osnovu odredbe navedenog Zakona, Vijeće ministara je 17. juna 2009. godine donijelo "Odluku o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za vrijeme produženog radnopravnog statusa izabranih osoba i imenovanih dužnosnika u institucijama BiH“, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.