HDZ 1990
0

'Ne pridavati značaj dogovoru o 4 teritorijalne jedinice'

FENA
Ne treba pridavati veći značaj dogovoru trojice stranačkih čelnika Milorada Dodika (SNSD), Dragana Čovića (HDZ BIH) i Sulejmana Tihića (SDA) o četiri teritorijalne jedinice u BiH, stajalište je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990.

"Posebno je pitanje motiva potpisnika koji bi trebali znati da za usvajanje ustavnih promjena treba glasovati najmanje dvije trećine zastupnika u Parlamentu BiH, što njihove tri stranke ni izbliza nemaju pa je nelogično da nisu tražili širu političku podršku najmanje aktualne parlamentarne većine", ističe se u priopćenju iz HDZ-a 1990.

HDZ 1990 ostaje kod svoga stajališta o potrebi preustroja BiH u federaciju koja će imati više od dvije federalne jedinice.

"Zato se zalažemo za donošenje novoga ustava, jer nikakvim popravcima sadašnjeg Ustava, a zapravo Aneksa 4 Daytonskog mirovnog sporazuma, nemoguće je osigurati funkcionalnu i demokratsku BiH. U tom smislu HDZ 1990 ostaje privržen načelima Kreševske deklaracije šest hrvatskih političkih stranaka", stoji u priopćenju.