BiH
17

Ne postoji opasnost od epidemije virusa AH1N1 u BiH

Piše: S. Č.
U domovima zdravlja i drugim zdravstvenim ustanovama u BiH povećan je broj pacijenata koji se žale na simptome gripe. Pojavili su se i novi slučajevi oboljelih od AH1N1, ali iz nadležnih institucija ističu da nema razloga za paniku.

Kako su za Klix.ba potvrdili iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, sezona oboljenja sličnih gripi, među koje spada i gripa čiji je uzročnik virus AH1N1, počela je malo kasnije u odnosu na prethodnu godinu.

Naime, u sezoni 2014/2015. počela je u novembru, a sezoni 2015/2016. krajem januara.

"Oboljenja slična gripi prijavilo je sedam od deset kantona u Federaciji BiH. Svake sedmice se registrira nekoliko stotina oboljelih", rekla je za Klix.ba dr. Mirsada Mulaomerović iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako nam je objasnila, najčešće obolijevaju djeca školske dobi, a u posljednje vrijeme uočljiv je i porast broja oboljelih u drugim dobnim skupinama, osim skupine starijih od 65 godine, gdje se inače registrira najmanji broj oboljelih.

"Sredinom januara registrirani su pacijenti s teškom akutnom respiratornom infekcijom, pacijenti s povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem i otežanim disanjem. Međutim, najčešće se radi o osobama koje u svojoj historiji bolesti imaju već neko oboljenje, kao što su astmatičari, dijabetičari i osobe sa srčanim oboljenjima", kazala je dr. Mulaomerović, a dodala je da nije bilo prijavljenih smrtnih slučajeva.

U uzorcima koji se testiraju na virus gripe i kod nas kao i u drugim zemljama Evrope preovladava tip AH1N1 pdm09, poznatiji kao svinjska gripa.

Međutim, kako ističu iz Zavoda, broj zabilježenih slučajeva nije povećan u odnosu na prethodne godine te ne postoji bojazan od eventualne epidemije, kao što su pisali pojedini mediji.

"Kao i svugdje u svijetu, ovaj oblik gripe zauzima prvo mjesto na listi vodećih zaraznih oboljenja. Svakako nema mjesta za paniku. Ono što treba poduzeti su preventivne mjere zaštite, vakcinacija na prvom mjestu, a svakako i mjere opće higijene", objasnila je dr. Mulaomerović u razgovoru za Klix.ba.

Dodaje kako se simptomi svinjske gripe ne razlikuju puno od simptoma "obične gripe", te da bi se svi koji osjećaju povišenu temperaturu, malaksalost i druge simptome ovog oboljenja trebali javiti ljekaru.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske vode sedmičnu evidenciju o pacijentima zaraženim virusima gripe. U UKC-u Banja Luka registrovano je pet pacijenata kod kojih je utvrđen virus A/H1pdm09, a zabilježen je i jedan smrtni slučaj. Preminula osoba pripadala je visok rizičnoj grupi zа rаzvој tеškе kliničkе slikе sа kоmplikаciјаmа i nije bila vakcinisana protiv gripe u ovoj sezoni.

"Kао štо је i оčеkivаnо, primјеćuјеmо pоrаst brоја оbоljеlih оd svе tri vrstе infеkciја u Rеpublici Srpskој, а еpidеmiоlоški је nајvаžniјi pоrаst uprаvо slučајеvа akutne respiratorne infekcije i tеškе rеspirаtоrnе infеkciје. S оbzirоm dа аktivnоst virusа gripе nа nаšеm pоdručјu znаčајnо pоrаstао, mоžеmо kоnstаtоvаti dа sе uprаvо nаlаzimо u pеriоdu nајintеnzivniје cirkulаciје virusа gripе kао i drugih rеspirаtоrnih uzrоčnikа, kаdа sе i оčеkuје nајvеći brој оbоljеlih kао i pоzitivnih uzоrаkа", saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.