BiH
0

Ne postoje pripreme za kandidaturu Vjetrenice kao prirodne baštine

FENA
Speleološka udruga Vjerenica - Popovo polje oglasila se danas priopćenjem za javnost u kojem je izrazila čuđenje zbog izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića tijekom summita šefova država jugoistočne Evrope i UNESCO-a o pripremama za nominaciju špilje Vjetrenica.

Iz te udruge ističu da za Vjerenicu kao prirodno dobro ne postoje nikakve ozbiljne pripreme i to od dana kad je kandidirana, 22. studenoga 2004. godine te da je Vjetrenica degradirana kao vrhunska prirodna vrijednost nakon što joj je krajem prošle godine Komisija za nacionalne spomenike pretpostavila kandidaturu urbanističke cjeline Zavale.

Iako je u Državnoj komisiji za UNESCO tijekom travnja ove godine održan sastanak na kome je pokazano razumijevanje za Vjetrenicu kao prirodnu baštinu, i dalje je ostala na snazi kandidatura Zavale kao kulturnog dobra, stoji u priopćenju.

U toj udruzi smatraju da je Vjetrenica ozbiljno ugrožena lokalnim planovima upravljanja i nemogućnosti služenih institucija da se nose s napadima na prirodnu baštinu, a što je u potpunoj suprotnosti sa značajem koji prirodnoj baštini u svakodnevnom životu i stjecanju vlastitog identiteta pridaju građani Bosne i Hercegovine.

Također, ovo je posljedica jadnog služenog položaja prirodne baštine u BiH, čije se vrijednosti potpuno pogrešno prihvaćaju samo kao sirovina za industrijsku proizvodnja kojom se nerijetko trajno oduzimaju od budućih generacija, stoji u priopćenju.