{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne politizovati traženje nestalih"

S
5.8.2009. u 15:35
0
3
"Ne politizovati traženje nestalih"
0
"Ne politizovati traženje nestalih"
Avdo Palić
Član Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Dušan Šehovac ocijenio je da aktuelni slučaj identifikacije posmrtnih ostataka tijela pukovnika Armije BiH Avde Palića ni u kom slučaju ne smije biti zloupotrebljen u dnevnopolitičke svrhe, niti se u pitanje smije dovesti dostojanstvo bilo koje žrtve rata u BiH.
''Ova vijest da je juče identifikovano tijelo Avde Palića, čiji su ostaci bili osam godina na groblju u Visokom, govori stvarno o potrebi stvaranja institucije na nivou BiH koja će objektivno, stručno i odgovorno, bez diskriminacije, raditi svoj posao'', rekao je Šehovac Srni.

Prema njegovim riječima, to znači da ovaj slučaj zaista pokazuje potrebu postojanja instituta u kome će svi raditi profesionalno, u skladu sa interesima i očekivanjima porodica nestalih lica, koje s pravom očekuju pomoć.

''Ovo je događaj koji bi trebalo da sve nas, ali i političare, pa i one koji pokušavaju da zloupotrebljavaju bol ljudi i njihove nevolje, ponuka da se zapitamo šta svi skupa možemo da učinimo da ubrzamo i u dogledno vrijeme okončamo proces traženja, ekshumacija i identifikacije nestalih lica u BiH'', poručio je Šehovac.

On je podsjetio i na sličan slučaj porodice Simanić iz Istočnog Sarajevo, koja je godinama tragala za mužem i ocem, a čiji su se posmrtni ostaci sve vrijeme nalazili veoma blizu mjesta njihovog prebivališta.

''Ovo je opomena da mi koji radimo ovaj složeni posao, od političara, ljekara, javnih tužilaca do predstavnika nevladinih organizacija moramo djelovati humano, profesionalno, odgovorno i bez diskriminacije'', smatra Šehovac.

Palićevi posmrtni ostaci nalazili su se u mrtvačnici u Visokom sve vrijeme nakon što su ehsumirani 2001. godine iz masovne grobnice Vragolovi kod Rogatice.

Laboratorija za DNK-a analizu Međunarodne komisije za nestale osobe dostavila je Institutu za nestale osobe BiH DNK izvještaj koji potvrđuje da se među ekshumiranim 2001. godine u toj masovnoj grobnici nalaze posmrtni ostaci pukovnika nekadašnje Armije BiH i ratnog komandanta Žepe Avde Palića.

"Cerić igra opasnu igru"

05.08.2009. u 15:40

Posjeta budućim domovima

05.08.2009. u 15:27
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: