Milorad Dodik
0

"Ne plašim se napakovanih optužnica"

FENA
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da se ne plaši mogućih “napakovanih” optužnica i nekih lobističkih organizacija koje, navodno, predvode kampanju protiv njega.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istaknuo i da nije "neiskusan“ kada su u pitanju "napakovane“ optužnice te da je još prije četiri godine na sudu dokazao svoju nevinost.

Dodao je da neće dozvoliti "da mu neki međunarodni faktori projektuju određene, navodne, optužnice, kao što je to bila sudbina Mirka Šarovića, koga su proganjali i godinu dana držali u zatvoru, te Ante Jelavića, Dragana Čovića, pa sada i Mladena Ivanića, kojem je "prikačeno“ da je član zločinačkog udruženja".

Dodik je, komentirajući pisanje nekih medija u RS-u o navodnoj kampanji protiv njega koje prodvode Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Savjetodavno vijeće za BiH, kazao da je upoznat o činjenici da je "osmišljenja jedna medijska kampanja protiv njega, prije svega od medija iz Sarajeva i njihovih dopisnika iz Banje Luke, koji samo vide crno u RS-u, i nekih osoba međunarodne zajednice“.

Njihov cilj je, naveo je, da se umanji značaj i politička snaga SNSD-a i Milorada Dodika.

Ponovio je i da je RS stabilna kategorija, što "provocira“ i spomenute bošnjačke organizacije te da BiH može da opstane samo na izvornom Dejtonskom sporazumu.

Naveo je i da djelovanje takvih organizacija bi moglo da bude razlog za trajnu nestabilnost u BiH, “pa čak i dotle da dovedu u pitanje sam opstanak BiH”.

On je ponovio da ne spori BiH u dejtonskim okvirima, ali ukoliko postoje grupe, kao što je spomenuti kongres i neke organizacije iz Sarajeva, koji žele da se ukine RS, onda je veliko pitanje dokle će RS sve to da trpi.