Korićanske stijene
0

(Ne)osnovani prijedlozi za pritvor

FENA
Zbog opasnosti od mogućeg uticaja na svjedoke ili saučesnike te narušavanja sigurnosti građana ili imovine Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za dva mjeseca trojici osumnjičenih za zločine počinjene u augustu 1992. na Korićanskim stijenama.

Odbrane su istakle da prijedlog Tužilaštva predstavlja "paušalne tvrdnje" te su zatražile puštanje osumnjičenih na slobodu "uz određivanje mjera zabrane". Sudsko vijeće će, rečeno je danas, odluku donijeti naknadno.

Gordana Đurića, Milorada Radakovića i Ljubišu Četića, bivše pripadnike Interventnog voda policije Prijedor, Tužilaštvo BiH sumnjiči da su krajem augusta 1992. učestvovali u obezbjeđenju konvoja autobusa i kamiona u kojima je bilo preko 1.000 civila te u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama na planini Vlašić.

Sva trojica uhapšeni su 14. oktobra 2008. od kada se nalaze u pritvoru. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) istog dana uhapsili su i Milorada Škrbića koji je pušten iz pritvora uz mjere zabrane.

Đurićeva Odbrana je kazala da Tužilaštvo BiH u dokazima "nema uporišta" za određivanje pritvora te da je riječ o "apstraktnim procjenama koje nemaju osnova".

Krajem maja 2008. po nalogu Tužilaštva uhapšeni su i Damir Ivanković, Dušan Janković, Željko Stojnić i Zoran Babić zbog sumnje da su učestvovali u zločinu na Korićanskim stijenama. Nakon hapšenja na slobodu su pušteni Ivanković i Babić, dok su druga dvojica ostala u pritvoru, javio je danas BIRN-Justice Report.