{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne osjećam se prozvanim zbog Gregorijanovih tvrdnji"

S
28.7.2009. u 22:51
0
46
"Ne osjećam se prozvanim zbog Gregorijanovih tvrdnji"
0
"Ne osjećam se prozvanim zbog Gregorijanovih tvrdnji"
Foto: RTRS
Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je večeras da se ne osjeća prozvanim zbog tvrdnji prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana da iza prijetnji sudijama i tužiocima u BiH "stoje i neki visoki funkcioneri protiv kojih se vode istrage u Tužilaštvu BiH".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Dodik je ponovio da strane sudije i tužioci treba da idu iz BiH, a sa njima i Gregorijan.

"Gregorijan i njegova politika doprinose destabilizaciji u BiH. To je još jedan znak da se međunarodna zajednica debelo umiješala u rad Tužilaštva i Suda BiH i da ona vodi svoje istrage, a ne da se one vode po zakonu", rekao je Dodik za BN televiziju.

Prema njegovim riječima, ako se na taj način brani zakonitost onda to znači da takvu "zakonitost" određuje Gregorijan i grupa oko njega.

Dodik je rekao da se ne osjeća prozvanim, te da je "jasno da je grupa oko Gregorijana iskonstruisala priču oko zgrade Vlade i nekih drugih aktivnosti u Republici Srpskoj želeći da provede neku Sipinu veliku, pompeznu istragu".

"Kao što vidite to se mrcvari već nekoliko mjeseci i to ne daje nikakve rezultate, jer naprosto nema nikakvih nezakonitosti i zato se ja ne osjećam prozvanim i odgovornim, niti čak uznemirenim. Očigledno da je uznemiren Gregorijan", rekao je Dodik.

Premijer Srpske ponovio je da će sudije i tužioci otići iz BiH, te da će se u narednom periodu preispitati način rada Suda i Tužilaštva BiH, za koje je rekao da su "mjesta nepravde i selekcije i selektivnog procesuiranja".

"Bilo bi dobro da je Gregorijan, u želji da pokaže bilo kakvu objektivnost da bi opravdao visoke apanaže od oko 25.000 evra mjesečno koje sada prima u BiH, rekao da je neopravdano što se protiv Atifa Dudakovića ne vodi istraga, a ne da brani svoje projekte koji nisu zasnovani na zakonitim procedurama. To je njegov problem, ali i on je prošlost i on će brzo odavde otići", poručio je Dodik.

Gregorijan je danas u Sarajevu poručio da će domaće sudije i tužioce, ako iz Suda i Tužilaštva BiH odu međunarodne sudije i tužioci, u potpunosti biti izloženi opasnosti i da su rezultati toga lako predvidivi.

Gregorijan je rekao da problem predstavljaju okolnosti u kojima oni moraju da rade.

"Sigurno znamo i provjerena je činjenica da su mnogi od njih dobijali prijetnje od ljudi koji su bili predmet istraga i procesa na kojima su radili. Potvrđeno im je da bi, kada ne bi bilo međunarodnih predstavnika koji rade sa njima, možda bili i ubijeni. Zabrinuti smo činjenicom da bi domaći predstavnici, eventualno bez međunarodnih predstavnika u Sudu i Tužilaštvu BiH, u potpunosti bili izloženi ovakvim vrstama prijetnji i nasilja", pojasnio je Gregorijan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: